Voorstellen

Europese

Commissie

onredelijk


BRUSSEL – Het Europarlement en de Raad moeten de door de Europese Commissie voorgestelde actieplannen voor de Europese bodemvisserijen een halt toeroepen.


Aldus voorzitter Iván López van der Veen van de European Bottom Fisheries Alliance (EBFA), de organisatie die in het leven is geroepen uit zorg om de toekomst van de bodemvisserij in Europa. Afgelopen maandag was er een bijeenkomst van de EBFA in Brussel samen met de koepelorganisaties Europêche en EAPO, om het actieplan van de EC en de mogelijke gevolgen voor de Europese visserij te bespreken.

De sector is unaniem van mening dat de voorstellen van de EC onredelijk en disproportioneel zijn en een zware last leggen op de EU-vloot, die nog steeds worstelt met de gevolgen van de Brexit, de Covid-pandemie, de inflatie en de energiecrisis. Er is bij de voorstellen ook geen sprake van een sociaaleconomische effectbeoordeling en van noodzakelijke onderbouwing door de wetenschap. Volgens López van der Veen wordt de sector opgezadeld met doelstellingen die complete van de visserij afhankelijke gemeenschappen zwaar zullen treffen. En dat juist in een tijd dat de noodzaak om voedselzekerheid te garanderen hoog op de EU-agenda staat. Hij hoopt dat de Raad en het Europarlement de Europese Commissie tot de orde kunnen roepen.


Veel weerstand

In de Visserijraad van maandag klonk veel weerstand tegen de EC-plannen. 

,,Pittig debat. Ik wil dat onze vissers in de toekomst nog kunnen blijven vissen met een duurzame vloot. Het kan niet dat we afhankelijk worden van invoer uit derde landen die veel minder duurzaam werken, omwille van onhaalbare of onwerkbare verplichtingen’’, twitterde de Vlaamse visserijminister Hilde Crevits.

LNV-minister Piet Adema was vanwege ziekte afwezig en werd ambtelijk vervangen.




24 maart: Nationale Kennisdag Visserij in Rotterdam

28 maart: Event ‘The proof of the puls is in…science’ (ChristenUnie) in het Europees Parlement, Brussel

30 maart: Opening seizoen Oosterscheldekreeft in Kortgene, en alternatieve seizoensopening in Zierikzee

30 maart: Veiling eerste Oosterscheldekreeft in Yerseke

12 april: Noordzeeoverleg

19 april: Start Masterclass Ondernemerschap in de blauwe ruimte 2.0

24/25 april: Landbouw- en Visserijraad

20 april: Slotbijeenkomst Stichting Transitie IJsselmeer in Lelystad