Adema vraagt

steun voor

schepen groter

dan 24 meter


DEN HAAG – In de Visserijraad van komende maandag gaat LNV-minister Piet Adema aandacht vragen voor het economisch perspectief voor de visserijsector en financiële steun voor grotere vaartuigen. ,,Zodat deze ook in de toekomst garant staat voor een stabiele levering van duurzame en gezonde eiwitten.’’


Aldus minister Adema in een brief aan de Tweede Kamer. Vorige maand heeft de Europese Commissie vier voorstellen gepresenteerd: een ‘Actieplan voor bescherming en herstel van mariene ecosystemen’, een Mededeling over energietransitie, een Mededeling over het Gemeenschappelijk Visserijbeleid nu en in de toekomst en een Rapport over de Gemeenschappelijke Marktorganisatie. Over dit hele pakket staat maandag in de Landbouw- en Visserijraad een gedachtewisseling op de agenda.


Moderne vaartuigen

Adema maakt zich zorgen over de koers van Brussel. In de Visserijraad zal hij benadrukken dat wetenschappelijke onderbouwing van beperkende maatregelen van het grootste belang blijft. ,,Tevens zal ik benoemen dat innovatie van vismethoden en vaartuigen gericht op de gewenste duurzaamheidsdoelstellingen en de energietransitie van groot belang is, maar dat deze ambitie zonder de juiste financiële ondersteuning niet gerealiseerd kan worden. Het is van groot belang dat ook familiebedrijven met schepen groter dan 24 meter de nodige steun kunnen krijgen bij de transitie naar moderne en duurzame vaartuigen, niet in de laatste plaats om de sector aantrekkelijk te houden voor de volgende generatie. In dat kader zal ik eveneens de positieve impact van het pulstuig benoemen'', aldus Adema.


Aanlandplicht

Over de aanlandplicht zegt Adema dat een spoedige evaluatie prioriteit heeft. Meerdere lidstaten zijn in gebreke gesteld over handhaving, en Nederland maakt zich sterk voor aanpassing. ,,Nederland zou hierbij willen verkennen of automatische vangstregistratie via slimme camera’s onderdeel zou kunnen zijn van een alternatieve uitzonderingsgrond.’’


Green Deal

Adema schrijft ook dat Nederland de doelen van de Green Deal ondersteunt (voor een klimaatneutraal Europa in 2050 en herstel van biodiversiteit), met deze kanttekening dat visserij ‘in een veranderende omgeving' toekomstperspectief wordt geboden. Vorig jaar schreef LNV aan EU-Commissaris Sinkevicius dat de Green Deal grote impact zal hebben op de ruimte op zee om te kunnen vissen. Toen werd ook gevraagd om investeringssubsidies voor ‘wendbare vaartuigen groter dan 24 meter met duurzame motoren en innovatieve vismethoden'.