30 maart

Twee kreeften

geveild voor

de KNRM


YERSEKE - Patrick Lodiers veilt donderdagmiddag 30 maart de eerste Oosterscheldekreeft voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Colijnsplaat is dicht, de eerste veiling van het nieuwe seizoen vindt dit keer plaats in Yerseke.


De Zeeuwse kreeftenvissers en United Fish Auctions hebben dit jaar als goed doel de KNRM gekozen. TV-persoonlijkheid Lodiers - geboren Zeeuw - is de gelegenheidsveilingmeester. Na de veiling is er een proeverij.


Bijzonder jaar

Dit jaar is sprake van een bijzondere situatie, waarbij de eerste Oosterscheldekreeft bestaat uit twee exemplaren: één kreeft gevangen tijdens de opening van het kreeftenseizoen in Kortgene (door de TH 18) en één kreeft aangeboden tijdens een alternatieve seizoensopening die dag in Zierikzee. Die laatste kreeft is van de ZZ 6, lid van de Vereniging van beroepsvissers op de Oosterschelde, Westerschelde en Voordelta (OWV). Beide kreeften worden naar Yerseke gebracht om daar geveild te worden voor het goede doel, de KNRM.

De veilingactiviteiten van Visveiling Colijnsplaat zijn per 1 januari geïntegreerd in de activiteiten van Visafslag Stellendam. Er is voor gekozen de eerste veiling in het aan de Oosterschelde gelegen Yerseke te organiseren. Yerseke is het Europese centrum van de schaal- en schelpdierenhandel. 

De Oosterscheldekreeft is een van de weinige echte seizoensproducten die Nederland kent. Slechts gedurende 15 weken mag deze unieke Zeeuwse delicatesse gevangen, aangevoerd en verhandeld worden.  Afgelopen woensdagmorgen mochten de kreeftvissers de lijnen uitzetten.

De veiling vindt plaats in aanwezigheid van vissers, handelaren, restaurateurs, het bedrijfsleven en overheid. Vorig jaar werd met de eerste veiling van de Oosterscheldekreeft een bedrag van 42.500 euro opgebracht voor de Maag Lever Darm stichting.