Palingvisserij

in kustwateren

langer gesloten


DEN HAAG – De gesloten tijd voor palingvisserij in de zoute (kust)wateren wordt tot een half jaar verlengd en duurt vanaf september tot en met februari.


Dat schrijft minister Adema aan de Tweede Kamer. De afgelopen maanden is door LNV overleg geweest met de visserijsector en met natuurorganisaties. Ook is er contact geweest met omliggende landen, met name Duitsland.

In december besloot de Visserijraad met een aangescherpte TAC- en quotaverordening dat er in de zee- en kustwateren een gesloten periode van zes maanden voor palingvisserij werd ingesteld. Nederland verweerde zich tevergeefs, en minister Adema sprak over een domper.

Momenteel is de aalvisserij al gesloten van september tot en met november. Daar komen in de zee- en kustwateren additioneel drie maanden bij, van december tot en met februari.

De extra gesloten maanden raakt alleen een aantal palingvissers in de Waddenzee, Oosterschelde en Westerschelde. De TAC- en quotaverordening heeft geen gevolgen voor de binnenvissers op paling. Met uitzondering van Friesland geldt in het kader van de Europese Aalverordening overal in Nederland trouwens een palingvangstverbod in september, oktober en november, de maanden met meer dan negentig procent van de schieraaltrek. Bovendien mag in verband met dioxine in het benedenrivierengebied jaarrond niet op paling (en wolhandkrab) worden gevist.

Voorzitter Albert Jan Maat van NetVISwerk noemt de nieuw gesloten maanden de minst slechte oplossing. ,,Met LNV is constructief overleg gevoerd om te voorkomen dat andere kustvisserijen met vaste vistuigen belemmerd zouden worden.’’

Duitsland kiest dezelfde maanden om de palingvisserij te sluiten. Natuurorganisaties hadden liever ook zomermaanden gesloten, maar tonen begrip om aan te sluiten bij buurlanden.



Leden OWV

toegetreden tot

NetVISwerk


YERSEKE – De regionale vereniging OWV treedt toe tot NetVISwerk, de nationale organisatie voor kust- en binnenvissers.


Dat hebben de leden unaniem besloten. ,,Al langer werd samengewerkt, iets wat werd geoptimaliseerd tijdens het traject van de door de Europese Commissie afgekondigde extra aalstop. Er was bij ons echt sprake van paniek, temeer omdat als neveneffect het kreeftenseizoen verloren dreigde te gaan omdat op kreeft ook met aalvistuigen wordt gevist. Dat is opgelost'', aldus secretaris Frank Mous over de krachtenbundeling.