RVO: 69

beschikkingen

voor sanering


DEN HAAG – De RVO heeft 69 beschikkingen afgegeven voor de saneringsregeling.


Dat is vorige week door LNV-ambtenaren meegedeeld in het zogenoemde aanvoeroverleg met de visserijbestuurders.

Drie saneringsaanvragen zijn ingetrokken. De verwachting is dat er meer aangemelde schepen worden teruggetrokken.

Vier aanvragen werden vorig jaar gelijk afgewezen omdat ze de afgelopen jaren niet voldoende zeedagen hadden gemaakt of te weinig gequoteerde vis hadden gevangen. Er bleek ook sprake te zijn van een dubbele aanvraag voor hetzelfde vaartuig.

Zeven aanvragen voor sanering zijn afgewezen in verband met teveel strafpunten (meer dan 8). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meldt dat er in één geval bezwaar is ingediend tegen afwijzing van de saneringsaanvraag op grond van inbreukpunten.

In 2022 hebben acht visserijbedrijven bezwaar gemaakt tegen toekenning van strafpunten, aldus de RVO.



Subsidieregeling

Overbrugging

27 maart open


DEN HAAG – Maandag 27 maart opent de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de subsidieregeling ‘Overbrugging voor de visserij’.


De regeling is in relatief korte tijd opgetuigd, aldus LNV. Afgelopen najaar werd daar aanvankelijk 10 miljoen euro voor opzij gezet. Dat budget is nu 7 miljoen euro geworden. LNV heeft namelijk berekend dat er niet meer nodig zal zijn.

De overbruggingsregeling is als steuntje in de rug bedoeld voor de hogere bedrijfskosten vorig jaar. Bewust wordt het geen brandstofsteun genoemd, een politieke keuze.

,,De Nederlandse vloot is in transitie. Door alle uitdagingen zijn er veranderingen nodig om de sector toekomstperspectief te geven. De vloot moet verduurzamen. Met deze regeling wil het ministerie de druk op de sector verlagen. Zo kunnen ondernemers de komende periode overbruggen terwijl zij gaan innoveren. Of tot zij hun vaartuig laten saneren’’, aldus de RVO op de website.

Omdat de regeling staatssteun betreft is het maximale subsidiebedrag 30.000 euro per onderneming. Wanneer de vangst vorig jaar minimaal voor 80 procent uit garnalen bestond wordt maximaal 25.000 euro uitgekeerd.

Een belangrijke voorwaarde is dat vorig jaar minimaal 104 zeedagen moeten zijn gemaakt. Aanvragen kunnen ingediend worden vanaf maandagmorgen 27 maart tot maandag 22 mei.