Afbeelding
Auke Pasterkamp

Ook Piet Adema maakt zich eerlijk gezegd zorgen over EU-beleid

Gebed voor minister en vissers

URK - LNV-minister Piet Adema vecht voor de Nederlandse visserij, zoekt daarom samenwerking met lidstaten, maar maakt zich eerlijk gezegd ernstig zorgen over het Europese beleid rond bodemberoering. In de Urker visserijschool werden de visserijminister en de vissers vrijdagmiddag bij de opening en sluiting opgedragen in gebed. Op deze door de ChristenUnie georganiseerde campagnebijeenkomst werd letterlijk stilgestaan bij de nationale Biddag twee dagen eerder.


Adema begrijpt en deelt de zorgen van en de spiraal waarin de primaire sectoren op land en op het water zich bevinden. Zelf zat hij woensdag tijdens Biddag ook met gemengde gevoelens in de kerk. Hij wil agrariërs en vissers steunen, de verbinding zoeken. Daarom heeft hij vorig jaar ja gezegd op het verzoek van de partijleiding van de ChristenUnie om minister te worden: niet omdat het een makkelijke taak is, maar omdat wegkijken ook geen optie is. Het water staat te veel vissersgezinnen aan de lippen. Tegelijk voelt Adema enorme druk vanuit Brussel en vanuit de samenleving.

De minister benadrukte dat voor de relatief kleine sector die de visserij is, samenwerking met het buitenland erg belangrijk is. Maar tegelijkertijd is ook samenwerking tussen de overheid en de vissers nodig is voor toekomstperspectief. In dat kader is het Visserij Innovatie Netwerk opgericht. Na de gesprekken kan de conclusie worden getrokken dat innovatie, samenwerking en een stip op de horizon de belangrijkste ingrediënten zijn om perspectief te bieden aan de sector.

Concrete verzoeken kreeg Adema ook mee van Hendrik Romkes (MDV, SC 1), Jacob Kramer (Ekofish Group), Willem Snoek (SC 10/SC 25), Teun Visser (Visveiling Urk) en Jacob van Urk (VisNed). Bijvoorbeeld een oplossing voor de weegplicht/steekproefcontroles in aanlandingshavens, waardoor vissers nu gedwongen worden extra kosten te moeten maken, en die met name de Urker afslag veel omzet kost omdat deze veiling niet aan de kust ligt. Romkes voegde er aan toe dat op de MDV 1 nota bene een innovatieve sorteerrobot staat die alles registreert. Adema belooft er persoonlijk naar te willen kijken.

Visgronden claimen

De visserijvertegenwoordigers verbazen zich over het ene na het andere windpark dat op zee het licht ziet. Wanneer houdt het eens op? Samen met beschermde natuurgebieden, kabeltracés, vaarroutes en wat al niet meer dreigt straks niet meer dan een kwart van de Noordzee nog bevisbaar te blijven. Ondernemers die doorgaan beseffen terdege dat ze zullen moeten innoveren. Maar om te durven investeren in een zeewaardig schip van de toekomst, zijn echter wel garanties nodig dat er letterlijk voldoende ruimte voor hen op zee overblijft. 

Minister Adema ziet dat ook. Hij vindt een windmolen niet belangrijker dan een vissersboot. Sterker nog: hij weet dat vissers de oudste rechten op zee hebben en wat hem betreft moeten vissers en organisaties een claim kunnen leggen op rijke visgronden. ,,Dat geeft duidelijkheid, zo zit ik wel in de wedstrijd. Voor het einde van deze kabinetsperiode wil ik plannen inclusief financiële middelen afgerond hebben om gewenste en noodzakelijke vissersvaartuigen te kunnen bouwen.’’

Beseft zal echter moeten worden dat de minister en Nederland lang niet alles zelf in de hand hebben. Brussel en de Raad van State laten dat ook zien, als voorbeelden noemt Adema het Programma Aanpak Stikstof (PAS). En natuurlijk ook de politiek rond de pulsvisserij, waarvoor Adema in elke Visserijraad blijvend aandacht vraagt, maar tegelijk blokkades in Brussel voelt. Kortom, stappen moeten wel houdbaar zijn. Adema is daarover al in gesprek met zijn Franse evenknie, gaat dat ook met het grote visserijland Spanje doen, en roept de visserijorganisaties op zich ook te laten zien in Europa.


Buitengewoon ernstig

Buitengewoon ernstig noemt Adema het Actieplan van de Europese Commissie voor een verbod op bodemberoerende visserij in Natura 2000-wateren. ,,We moeten echt oppassen dat de visserij niet langs deze route de nek wordt omgedraaid. Ik besef dat zonder bodemberoering het in de meeste visserijen niet gaat lukken, maar we zullen wel alles op alles moeten zetten om impact te verminderen.’’


Vanmiddag – vrijdag 17 maart – is minister Adema officieel op werkbezoek in Lauwersoog en spreekt daar met de garnalenvissers.

H Jacob van Urk met het nieuwe Visserij Jaarboek 2023 in handen dat hij overhandigde aan minister Adema.
H Minister Adema aan tafel met de visserijvertegenwoordigers Jacob Kramer, Hendrik Romkes en Willem Snoek.