H Koffers met zakken glasaal tijdens een overstap op de luchthaven Schiphol naar Maleisië ontdekt.
H Koffers met zakken glasaal tijdens een overstap op de luchthaven Schiphol naar Maleisië ontdekt. NVWA

Samenwerking NVWA, DUPAN en HK 3

Smokkel-glasaal uitgezet

HARDERWIJK – De glasaal die vorige week op Schiphol in beslag is genomen is vrijdag weer vrijgelaten. Dat gebeurde op de Randmeren.


De douane nam dinsdag op de luchthaven vier koffers met 54 kilo glasaal in beslag. Twee Maleisiërs die ze naar Azië probeerden te smokkelen werden gearresteerd. Experts van Stichting DUPAN ontfermden zich in samenwerking met de NVWA over de 170.000 palinkjes. Vrijdagmiddag 3 maart zijn ze vrijgelaten in de Randmeren, dat gebeurde vanaf de HK 3 van Henk Timmer. 

Voorzitter Alex Koelewijn van DUPAN: ,,Glasaal is erg kwetsbaar en hoe sneller ze weer vrijgelaten worden, hoe beter dat voor de kleine visjes is. Maar voordat dat mag, moet men er zeker van zijn dat het inderdaad om Europese paling gaat en dat ze vrij van ziektes zijn. Toen de NVWA vrijdagmiddag de glasaal had vrijgegeven, hebben we onze specialisten direct aan het werk gezet om zoveel mogelijk palinkjes een overlevingskans te bieden.”

De smokkel van glasaal is een lucratieve ‘wildlife crime’. Jaarlijks halen koeriers uit Azië ze weg uit Europa om ze voor veel geld te verkopen aan kwekerijen in met name China. Paling staat echter op de Cites-lijst Appendix II en export buiten de EU is streng verboden, om de palingstand in Europa te beschermen. Stichting DUPAN werkt in internationaal verband samen met de Sustainable Eel Group (SEG) om deze smokkel te voorkomen. Onderzoeker Florian Stein (destijds werkzaam bij de SEG, nu bij de Duitse sportvisserijorganisatie) ontving voor dat werk in december de ‘Partnership in Conservation’-award van de Interpol Wildlife Crime Working Group.

,,Het volledig uitbannen van de illegale handel lijkt haast onmogelijk. In China, waar de glasaal wordt opgekweekt tot palingen voor consumptie, biedt men vijf- tot tienmaal zoveel als in Europa en dat maakt de smokkel erg aantrekkelijk voor criminelen. Maar het Europese quotum is er niet voor niets. De palingconsumptie in Europa is streng gereguleerd om de palingstand te beschermen. Daarom is het goed dat douanebeambten alert zijn en deze stropers achter de tralies zetten’’, aldus Koelewijn.

Sinds 2019 worden regelmatig smokkelbendes opgerold. Controle van de vangst en handel door middel van een gecertificeerde standaard voor de ‘chain of custody’, maakt legale glasaal overal traceerbaar waardoor illegale export wordt bemoeilijkt. Zo’n 90 procent van de gehele vangst en handel is inmiddels gecertificeerd.

De koffers met glasaal op Schiphol werden tijdens een overstapcontrole ontdekt. In verband met het onderzoek wordt niet gemeld waar deze glasaal vandaan kwam.


Op het vliegveld in Brussel werden een week eerder zes personen met 18 koffers met totaal 200 kilo glasaal aangehouden.

H Henk Timmer (HK 3) zet namens DUPAN de in beslag genomen glasaal weer uit.