Afbeelding
Provincie Zeeland

Oesters

in Zeeland


Oesterkweek vindt al anderhalve eeuw plaats in de Zeeuwse Delta, circa dertig bedrijven zijn hier actief in. De oesterproductie schommelde begin deze eeuw rond de 3 miljoen kilo, de jongste cijfers laten een productie van 2,3 miljoen kilo zien.


Voor het jaarrond vissen van oesters op de vrije gronden in de Oosterschelde zijn in totaal 36 vergunningen afgegeven. De visserij op broed vindt voornamelijk plaats in de periode maart tot en met mei, op consumptieoesters vooral in de maanden november en december. De afgelopen jaren werd naar schatting jaarlijks circa 100 ton oesters (netto) van de vrije gronden opgevist.

In totaal is er 2.077 ha oesterkweek in de Oosterschelde aangelegd, waarvan 1.500 hectare is verhuurd.

Sinds tien jaar wordt er met wisselend succes geƫxperimenteerd met off-bottomkweek op diverse locaties in de Oosterschelde.

Vijf jaar geleden is een experiment gestart met het commercieel handmatig rapen van oesters, waarvoor de provincie Zeeland tijdelijke vergunningen heeft verstrekt. Sinds de vergunningverlening in 2017 tot begin 2022 zijn er 1.114 raapdagen gemaakt en is daarbij in totaal 340.299 kilo oesters geraapt, gemiddeld 300 kilo per raapdag.


Op de Grevelingen wordt in totaal 550 hectare percelen door oesterkwekers gehuurd van de Staat.


Sinds enkele jaren worden op beperkte schaal oesters gekweekt in het Veerse Meer, waar 20 hectare aan bodempercelen is gerealiseerd.

Afbeelding