Afbeelding
Lub Post

Zalmdieven

op heterdaad

betrapt


URK - Drie mannen zijn vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag door de politie aangehouden toen ze bezig waren een partij zalm te stelen bij Het Urker Zalmhuys aan de Industrierondweg.


Bij het bedrijf was duidelijk geworden dat er de laatste tijd zalm gestolen werd. Eerder in dezelfde week ging het nog om een halve pallet met verse zalm. Daarop besloot het bedrijf actie te ondernemen, legt mededirecteur Diederik van Spronsen in het plaatselijk nieuwsblad Het Urkerland uit: ,,We stonden op scherp en konden live meekijken toen de dieven 's nachts terugkwamen. Ons doel was om ze te volgen, want we wilden graag weten waar de zalm uiteindelijk naartoe zou gaan. We wilden de hele cirkel rond krijgen."

Maar toen de politie via 112 was ingelicht, besloot die meteen in te grijpen. De drie werden aangehouden terwijl ze bezig waren een hele pallet met verse zalm over te hevelen in een bestelbus. Ze werden ingesloten en zaten maandagochtend alle drie nog vast. 

De spil in deze zaak is een 22-jarige Urker. Hij heeft ongeveer een jaar geleden bij het bedrijf gewerkt dat de schoonmaak voor haar rekening neemt in Het Urker Zalmhuys. Hij wist daardoor hoe ze het bedrijf binnen konden komen. Hij werd geassisteerd door een 44-jarige man uit Lelystad en een 46-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Van Spronsen: ,,We willen deze diefstal graag in de publiciteit brengen, om zo een signaal af te geven dat we ons als bedrijf niet zomaar laten bestelen.'' ,,Het is alleen jammer dat we de cirkel niet rond kregen. De bedrijven die meewerken aan dit soort praktijken moeten ook bekend worden."


Niet de eerste

Het Urker Zalmhuys is niet het eerste Urker bedrijf dat te maken krijgt met zalmdiefstal. Bewust wordt er voor gekozen om de zaak openbaar te maken. Ook wordt overleg gevoerd met collega's in de industrie.

Een pallet met 540 kilo zalmfilet vertegenwoordigt een marktwaarde van zeker 10.000 euro.