Europese Commissie toont met actieplan geen empathie met de visserij

Gemiste kans voor herziening GVB

BRUSSEL – Door de nadruk op politiek ingegeven milieuregelgeving zijn de voorstellen van de Europese Commissie een gemiste kans om het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) te herzien. Zo moet de nu al onwerkbare aanlandplicht van de EC zelfs nog strikter doorgevoerd worden.


Vorige week presenteerde de Europese Commissie een pakket aan voorstellen, waaronder haar ‘Actieplan’ en een evaluatie van het GVB. Met name de oproep aan de lidstaten de bodemvisserij in beschermde gebieden gefaseerd maar per 2030 volledig uit te bannen veroorzaakt veel onrust in de sector. Maar het pakket is ook een gemiste kans om het Gemeenschappelijk Visserijbeleid te hervormen en aan te passen aan de veranderende tijden.

Het GVB is ontegenzeglijk succesvol in het herstel en beheer van visbestanden. Dat geeft ook de Europese visserijbelangenkoepel Europêche toe, met de kanttekening dat daarvoor heel veel offers van de visserijsector zijn en worden gebracht. Tijden zijn echter veranderd. ,,De realiteit is dat het huidige GVB geen melding maakt van grote maatschappelijke zorgen zoals klimaatverandering, Brexit, Green Deals of energiecrisis'', stelt voorzitter Javier Garat. ,,Het gaat ook niet in op de gevolgen van het groeiende aantal beschermde mariene gebieden, de enorme uitbreiding van offshore windparken, voedselzekerheid en energietransitie. Om nog maar te zwijgen van de noodzaak om slecht doordachte beleidsmaatregelen zoals de aanlandingsverplichting te hervormen.''

Garat stelt vast dat het GVB al 40 jaar bestaat en dat de laatste hervorming van tien jaar geleden dateert. De prioriteiten en instrumenten zijn inmiddels door de tijd achterhaald. ,,Wij herinneren de Eurocommissaris aan zijn toezegging om een evenwicht te bewaren tussen de drie pijlers van duurzaamheid, niet alleen de biologische, en om lacunes in de sociale dimensie van het GVB aan te pakken. We hadden krachtige maatregelen verwacht om het visserijbeleid in die richting te ontwikkelen, zoals de herdefiniëring van de vangstcapaciteit om de arbeidsomstandigheden, de veiligheid en de energie-efficiëntie te verbeteren."

In plaats daarvan ondermijnt de EC de primaire visserijwetgeving door ‘secundaire milieuwetgeving en politieke actieplannen’ die een enorme impact hebben op de visserij.


VisNed

Ook VisNed schrijft in de laatste Nieuwsbrief: ,,In het licht van de enorme ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn de prioriteiten en instrumenten van het huidige GVB niet toereikend. Een betere implementatie van verouderde regels is geen optie, een herziening is een must. Dat geldt zeker van de onwerkbare aanlandplicht; naleving afdwingen, bijvoorbeeld door het verplicht stellen van camera’s aan boord van vissersvaartuigen, is echt een doodlopende weg. Wij hebben inmiddels meerdere keren aangegeven dat lidstaten met de acceptatie van camera’s dreigen in een fuik te zwemmen die over enkele jaren weer zal leiden tot infractieprocedures. Maar de lidstaten hebben niet de moed om zich in voldoende meerderheid tegen de EC op te stellen.’’


Vissersbond

,,Deze koers moet worden aangepast”, vindt Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid. ,,De doelen van de Commissie zijn té ambitieus en het inlevingsvermogen in de visserijsector ontbreekt in de actieplannen.’’

Met het hele pakket, dat de status heeft van een mededeling, krijgt men volgens Van Tuinen wel een kijkje in de (groene) agenda van de EC Commissie en haar Eurocommissaris Sinkevicius. 

,,Uiteraard kan een wetgevingsvoorstel nog volgen, waar dan het Europees Parlement en de Raad mee zouden moeten instemmen. Maar de EC zet met deze mededeling wel de toon en poogt het debat te sturen. De lidstaten kunnen al inzetten op landelijke maatregelen om het actieplan door te voeren'', aldus de Vissersbond/PO Delta Zuid, waar men hoopt op enige realiteitszin bij de EU-lidstaten in deze.


Woest weggelopen

BRUSSEL - De Europese Commissie presenteerde vorige week een pakket aan voorstellen voor een duurzame en veerkrachtige visserij. Het pakket bestaat uit vier onderdelen, waarbij het Actieplan en een evaluatie van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid het belangrijkst zijn.

Woensdag 1 maart besprak de Visserijcommissie van het Europees Parlement deze voorstellen met de Europese Commissie. Veel Europarlementariërs ervaarden onrust over de voorstellen, zo ook Peter van Dalen (ChristenUnie): ,,In Nederland vielen we bijna plat achterover van de inhoud van het Actieplan. Hoewel het een niet-bindend document is baart het me ontzettend grote zorgen, omdat het enorme gevolgen heeft en dat in een razendsnel tempo! Zo wil de Europese Commissie de lidstaten opleggen om al per 2024 alle bodemberoerende visserij te verbieden in Natura 2000-gebieden. Dit zou de nekslag betekenen voor onze garnalenvissers die vissen in de Voordelta tot het Waddengebied. Ik kan me niet voorstellen dat Nederland hierin meegaat. Er moet op de rem getrapt worden!’’

De Europese Commissie zei tot slot dat ze met inbreukprocedures komen tegen lidstaten die dit plan niet willen uitvoeren. Vervolgens liep vicevoorzitter Peter van Dalen woest weg uit de Visserijcommissie.