Vier koffers

met glasaal

op Schiphol


SCHIPHOL - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft dinsdag 28 februari in samenwerking met de Douane en de Marechaussee 54 kilo glasaal in beslag genomen op Schiphol.


De circa 170.000 babypalinkjes werden aangetroffen in vier koffers van twee passagiers die naar Maleisië wilden vliegen. Het tweetal is in verzekering gesteld.


Kotters

weer in

en uit?


STELLENDAM – Een noodgreep moet het voor grotere kotters weer mogelijk maken om door de Goereesesluis te kunnen.


Vorige week raakte het wegdek van de brug ontzet doordat er een binnenvaartschip tegenaan was gevaren. Het herstel kan nog weken duren. Een strop, ook voor de grote kotters die naar de plaatselijke werven willen. Schepen onder de zes meter hoog konden nog onder de vorige week vrijdag gestutte brug doorvaren. Onder meer de OD 3 van Jan Pieter Luime moest vorige week al omvaren – van de Binnenhaven via het Haringvliet en Het Spui naar de Buitenhaven - en deed daar bijna acht uur over. 

Omdat de Haringvlietbrug dicht is zitten grote kotters helemaal vast. Morgen (zaterdag) zal waarschijnlijk voor die kotters het probleem opgelost zijn als het brugdeel geheel is verwijderd en zij weer door de sluis kunnen.


Brasembelang

boven dat van

zegenvissers


UTRECHT – De voorzieningenrechter stelt het belang van de brasemstand boven het financiële belang van de zegenvissers op het IJsselmeer.

Dat blijkt uit de uitspraak van de voorzieningenrechter in een zaak van vier IJsselmeervisserijbedrijven uit Ermelo, Harderwijk en Makkum, die allen bezwaar hadden gemaakt tegen de reductie van zeven naar slechts twee zegendagen per vergunning.

De minister van LNV had in november de bezwaren van de vissers ongegrond verklaard. Pas op 8 februari werd de aangevraagde voorlopige voorziening behandeld bij de rechtbank Midden-Nederland. Het seizoen voor de zegenvisserij eindigt op 15 maart.

Een uitgebreide beoordeling van het geschil vindt in een bodemprocedure plaats door de meervoudige kamer van de rechtbank. Deze zitting voor alle zegenvissers staat gepland op 23 maart in Utrecht.