De rol van de

vrouwen op

Scheveningen


SCHEVENINGEN – Op woensdag 8 maart wordt in Muzee Scheveningen het boek ‘Vrouwen op Scheveningen – Van nettenboetster tot redersweduwe’ gepresenteerd.


Deze uitgave van Walburg Pers beslaat de periode 1830-1960 en belicht de belangrijke rol die vrouwen speelden binnen de Scheveningse economie. Het boek van Sjors Stuurman nuanceert het stereotype beeld dat de mannen ‘stoer’ op zee gingen vissen en de vrouwen ‘achterbleven’ om voor de kinderen te zorgen. Het leven was vaak zwaar, maar de Scheveningse vrouwen stonden bekend als sterk, krachtig en zelfstandig, wisten hun weg te vinden en maakten de dienst uit terwijl hun mannen zich op zee bevonden.

Voor de lancering van het boek is het museum op zoek naar honderd (Scheveningse) vrouwen die bij dit speciale moment aanwezig willen zijn. Het eerste exemplaar zal overhandigd worden aan stadsdeeldirecteur Mendy van Veen.

Op zondag 12 maart organiseert Muzee Scheveningen in dit kader ook een bijzondere bijeenkomst waarin drie vrouwen hun verhaal doen: de Turkse Akbal, die als migrant in de jaren ’80 naar Nederland kwam en als haringfileerster jarenlang heeft gewerkt in de Scheveningse haven, KNRM-vrijwilligster Renate van Hilst-Belt en de jonge kunstenares Suzette Bousema, die momenteel exposeert in Scheveningen met een tentoonstelling over zeewier (WEED).



Duikers

ontdekken

krillgarnalen


BENNEBROEK - In de Oosterschelde zijn krillgarnalen ontdekt. Dat bericht Stichting Anemoon.


Eind vorig jaar zagen duikers bij de Bergse Diepsluis in de Oosterschelde op acht meter diepte enkele garnaalachtige diertjes die ze niet op naam konden brengen. Ze zwommen net boven de bodem en leken op garnalen, maar weken toch af. Na het bestuderen van de foto’s konden de diertjes op naam gebracht worden. Het bleken krillgarnalen.

Krill is een verzamelnaam voor kleine kreeftachtigen die vooral in koude wateren voorkomen, met name in Antarctica. Daar komen ze voor in enorme aantallen en vormen het hoofdvoedsel van baleinwalvissen. Wereldwijd komen meer dan negentig soorten voor. 

Van het Nederlandse deel van de Noordzee zijn de Kleine krillgarnaal (Nyctiphanes couchii) en de Noorse krillgarnaal (Meganyctiphanes norvegica) al wel bekend, vooral van verder uit de kust. De soort in de Oosterschelde betreft de Kleine krillgarnaal.