Afbeelding
Willem Hoendervanger

Willem Johan Hoendervanger waagt zich aan de visserij

Volop inspiratie in Vlissingen

DOORWERTH – Hij is bekend van zijn aquarellen en schilderijen van grote oceaanstomers uit vroeger tijd en van veel verschillende moderne vaartuigen. De visserij is voor maritieme kunstenaar Willem Johan Hoendervanger nog een onbekende markt.

Hoendervanger (42) is een geboren en getogen Brabander, maar heeft ook 15 jaar in Vlissingen gewoond. De Westerschelde met al haar vele zeeschepen en prachtige diverse weersomstandigheden bleek een inspirerende plek voor deze maritieme kunstenaar.

Na de middelbare school stond hij naar eigen zeggen voor de keus: word ik zeeman op de grote vaart of ga ik me toeleggen op de kunst? Het werd het laatste. Hoendervanger ging naar de Kunstacademie. Hij heeft zich toegelegd op maritieme onderwerpen, zodat ook in zijn uiteindelijk gekozen carrière de zee nooit ver weg is. Inmiddels heeft hij opdrachtgevers uit de hele wereld; van rederijen en mensen die een schilderij willen van ‘hun ‘ schip. Ook maakt hij ‘vrij werk’, van schepen die zijn interesse hebben. Zijn maritieme werken zijn zowel zeer gedetailleerd als heel sfeervol.

Ook Hoedervanger kon niet ontkomen aan de berichten over de ongekende crisissituatie waarin de Nederlandse visserij zich bevindt. Het wekte zijn interesse. ,,Ik moest er iets mee’’, zegt Hoendervanger. ,,Ik besloot een vissersschip te schilderen, mijn eerste. En natuurlijk bij Vlissingen.’’

Het werd een aquarel (waterverf op papier) van een bescheiden 25 bij 37 cm, met de VLI 25 ‘Cindy’op de Westerschelde, in stemmig avondlicht, waarmee Hoendervanger de sfeer waarin de visserij verkeert heeft proberen weer te geven.

Wie naar zijn websites gaat (www.oceanlinerart.com en www.wjhoendervanger.nl) komt behalve de VLI 25 geen visserij tegen. ,,Het is voor mij een geheel onbekende markt. Maar de interesse is gewekt!’’