H Naast investeringen in het buitenland en in zalmlijnen bij partnerbedrijven wordt de thuisbasis van Visscher Seafood aan de Industrierondweg in Urk uitgebreid. Visscher Seafood verwacht haar totale jaarlijkse zalmproductie te kunnen verdubbelen naar circa 50.000 ton.
H Naast investeringen in het buitenland en in zalmlijnen bij partnerbedrijven wordt de thuisbasis van Visscher Seafood aan de Industrierondweg in Urk uitgebreid. Visscher Seafood verwacht haar totale jaarlijkse zalmproductie te kunnen verdubbelen naar circa 50.000 ton. SPIKKER

Visscher Seafood breidt uit in Noorwegen

Algemeen

KRISTANSAND/URK– Urker visbedrijf Visscher Seafood heeft een akkoord bereikt met Noorse zalmkweker SalMar ASA over de overname van de handelsactiviteiten van het voormalige Norway Royal Salmon (NRS).

Vorig jaar trok SalMar aan het langste eind na een langlopende overnamestrijd om het bedrijf NTS, waar NRS een onderdeel van was. SalMar is primair geïnteresseerd in de farming-onderdelen van NTS. Eerder werd al aangekondigd dat het scheepvaartonderdeel van het bedrijf zou worden afgestoten en nu wordt dus ook de handelstak van het bedrijf van de hand gedaan.

De overgenomen handelsactiviteiten worden ondergebracht in een nieuwe Noorse dochteronderneming van Visscher Seafood en zullen worden voortgezet onder de naam Norwegian Seafood A/S.

Voor Visscher Seafood betekent het de derde buitenlandse investering in enkele jaren tijd. In 2020 werd een belang genomen in Schotse zalmkwekerij Organic Sea Harvest en in 2021 werd een vestiging in de Verenigde Staten geopend. 

Volgens CEO Tim Brouwer past de Noorse overname perfect in de strategie van het bedrijf. ,,Onze strategie is om te investeren in de drie sleutelelementen van de zalm-waardeketen: aquacultuur, verwerking en internationale handel. Met deze investering stellen we grondstof veilig. Want naast de eigen zalmkwekerijen die nu eigendom van SalMar zijn had en heeft het bedrijf een uitermate sterke basis met kleine en middelgrote onafhankelijke farmers die anders voor ons onbereikbaar waren. Die groep farmers kan bij ons participeren. Dit biedt ons verder de mogelijkheid om de markt competitief te bedienen met hele zalm, maar ook kunnen onze Noorse collega’s gebruik maken van onze eigen fabriek of bij samenwerkende partners op Urk om hun klanten te voorzien van value added producten.’’

Visscher Seafood verwacht met de overname haar totale jaarlijkse zalmvolume te verdubbelen naar ca. 50.000 ton.

Ook in de thuisbasis wordt geïnvesteerd, binnenkort wordt de uitbreiding van de verwerkingsfabriek en hoofdkantoor aan de Industrierondweg opgeleverd. Daarnaast werd er vorig jaar geïnvesteerd in zalmverwerkingslijnen bij twee partnerbedrijven op Urk.

Afbeelding