Afbeelding
Flying Focus

‘Vol goede moed de strijd verder’

Algemeen

HARLINGEN – In woelig water stoomde vorig week maandagmorgen een handvol kotters vanuit Harlingen via het Stortemelk naar de visgronden: de PZ 657, UK 246, UK 34, NG 12 en BCK 40 ‘Quo Vadis’. ,,Stuk voor stuk kalenderwaardige platen’’, zegt Herman IJsseling van Flying Focus, die er vanuit zijn vliegtuig een grote serie foto’s van schoot.

Vanwege de stevige noordwestenwind was het vlootje later uitgevaren. Zo’n windrichting is niet visnamig, en vandaag-de-dag is het meer dan ooit zaak om verstandig te varen en te vissen. Vandaar de late start, aldus Johan Romkes van de BCK 40.

Het visserijfamiliebedrijf van de BCK 40 bestaat dit jaar zestig jaar. In 1963 begon Johannes Romkes (nu 87) voor zichzelf met zijn UK 171, ook met de naam ‘Quo Vadis’. Waarheen gaat gij? De derde generatie – vier neven Romkes – is inmiddels aan boord (tijdens schoolvakanties ook al de vierde generatie), en zestig jaar later staat er opnieuw een Johannes Romkes op de brug.

De BCK 40 was in oktober omgeschakeld van de twinrig- naar de boomkorvisserij op de tong. Over enkele weken worden de boomkortuigen weer ingewisseld voor de twinrig-netten op schol.

,,We gaan vol goede moed de strijd verder. Ik roep de collega’s en EMK op hetzelfde te doen!’’