Afbeelding
Deborah de Haan

Brandbrief voor de koning

Algemeen

STELLENDAM – Meer dan vierhonderd schippers – en de PO-Urk als enige producentenorganisatie - hebben inmiddels de brandbrief van ‘Onze visserij’ aan koning Willem-Alexander ondertekend. De initiatiefnemers gaan maandag met hun noodkreet inclusief handtekeningen naar Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning in hartje Den Haag. Die initiatiefnemers zijn Stichting Tot Behoud Visserij Nederland, EMK, Stichting Visserij&Natuur en het platform ‘Ik, de Burger’. In een persverklaring wordt als brede visserijcoalitie de noodtoestand uitgeroepen.

Evert de Blok (SL 2/SL 49) leverde eind vorig jaar input voor het visserij-initiatief van ‘Ik, de Burger’, onder de kop: Ik verbied het kabinet de visserijsector de nek om te draaien. De Blok daarover: ,,Er is een grote innovatiepot voor de visserij in Den Haag, maar tot op heden kan niemand daar bij. Met een paar ton overbrugging per kotter had de vloot gered kunnen worden, terwijl er nu uit doffe ellende massaal wordt gesaneerd. Kijk naar Frankrijk en ook naar België, en zie het verschil in beleid. De Fransen hebben hun brandstofsteun opnieuw verlengd. Let wel: Brussel biedt de mogelijkheden op een presenteerblaadje. Inmiddels staan er 11.000 handtekeningen onder dit initiatief, waarin minister Adema wordt verzocht per omgaande over de brug te komen met het toegezegde geld.’’

Na app-contact kwamen genoemde initiatiefnemers begin februari in Amsterddam bij elkaar om een gezamenlijke actie op poten te zetten. Het resultaat is genoemde brandbrief. Wie niet blind is ziet dat de overheid energiewinning en natuurcompensatie daarvoor boven de eeuwenoude belangen van de visserij stelt. Het resultaat is een ongekende en pijnlijke kaalslag in de Nederlandse visserijwereld. Een kaalslag die voorkomen had kunnen worden. In de brandbrief wordt aan de koning en de Staten Generaal om erkenning gevraagd voor de beroepsvisserij als bestaand gebruik – en net als bij de overige scheepvaart de tijd gegund om aan stikstofnormen te voldoen - en om garanties voor vrije visserijruimte op de Noordzee.

,,Natuur en visserij kunnen perfect samen floreren, dat is de eenvoudige en eerlijke oplossing’’, aldus De Blok. ,,We weten van de aanwezige vissers dat koning Willem-Alexander tijdens zijn werkbezoek aan Stellendam vorig jaar december hen zelf op het hart drukte de kop niet te laten hangen en tegengas te geven. Dat doen we dus.’’

Op de foto, tijdens het Amsterdam-beraad, van links naar rechts: jurist Caroline Vonhoff (Ik de burger), Job Schot, Dirk Koster, Deborah de Haan, Maria Vermeulen, Wilma Koster, Pedro Rappé, Evert de Blok, Dirk Kraak en Jan de Boer.

Ondertekenen kan tot maandagmorgen 6 maart 08.00 uur, niet alleen door vissers, maar door iedereen die werkzaam is in de vis(serij)keten.

Zie: www.onzevisserij.nl

Afbeelding