Open brief aan ngo’s en politici

Garnalenvissers duurzaam bezig

Yerseke, 27 januari 2023


Middels dit schrijven wil ik reageren op de beschuldigingen aan het adres van met name de garnalenvisserij: de zeebodem zou ernstig beroerd worden en maar liefst 60% ondermaatse van de bijgevangen vis zou dood overboord gaan. Overigens zonder relevante onderbouwing. 

- Wat betreft de bodemberoering is al eerder onderzoek verricht, met als uitkomst dat deze te verwaarlozen is. Dat is ook logisch, want een garnalentuig is licht, bestaat uit twee sleeën die over de grond glijden en een kunststof rolpees waarvan de rollen circa 30 centimeter doorsnee zijn. Dat de bodem niet significant beroerd wordt blijkt ook uit het feit dat je met helder water geen kilo garnalen vangt. Met helder water kruipt de garnaal in het zand.

- Dat ondermaatse vis grotendeels dood overboord gaat is volstrekte onzin, gezien de huidige vangstapparatuur. Daarbij komt dat er bijna geen bijvangst is. De reden daarvan is dat er zo'n 8.500 zeehonden leven langs de Nederlandse kust. De meeste daarvan leven in de Wadden, Oosterschelde en Voordelta. Als men dan rekent dat een volwassen zeehond 4 tot 5 kilo vis per etmaal naar binnen werkt dan is de conclusie helder: niet de visserij is debet is aan de schrale visstand maar bovengenoemde veelvraters. Daar zouden de ngo's hun pijlen op moeten richten. Ik wacht vol spanning af naar de uitkomst van een onderzoek.


Ook wil ik in herinnering brengen dat de zogenaamde scholbox (boven de Wadden), tot dan een visrijk bestek, onder druk gesloten is voor de visserij, met de belofte dat er na enkele jaren 30 procent scholquotum bij zou komen. Resultaat: het is een dood bestek geworden. 


Resumerend stel ik vast dat de garnalenvissers duurzaam bezig zijn en dat de ngo’s de visserijsector en ook de boeren letterlijk kapot willen maken.


A. Sinke,

Magnolialaan 3


PS Ruim 50 jaar visser geweest.