H Urker schepen in het Havenkanaal van Zierikzee.
H Urker schepen in het Havenkanaal van Zierikzee. Archief

Cruciale rol voor vissers in communicatienetwerk in 1953

‘Urk en de Watersnoodramp'

URK - Urker vissers speelden in februari 1953 een cruciale rol door het verzorgen van een communicatienetwerk in gebieden waar de verbindingen compleet weg waren gevallen en hielpen waar mogelijk bij de evacuatie van mens en dier. In Museum ’t Oude Raadhuis werd woensdagavond een expositie geopend over de rol van de Urker vissers bij de hulp tijdens de Watersnoodramp 70 jaar geleden.


De expositie 'Urk en de Watersnoodramp 1953' – te zien tot 1 april - geeft een historisch perspectief en schetst de vele raakvlakken tussen Urk en Zeeland. Saillant detail: de UK 141 'Jacob' van schipper Hessel Snoek, die zeventig jaar geleden de leider van de Urker vissers werd, ligt sinds een aantal jaren weer in de Urker haven. De opening van de expositie werd verricht door Cees van den Bos, burgemeester van Urk en Zeeuw van geboorte (Bruinisse).


In de nacht van 31 januari op 1 februari 2023 was het exact 70 jaar geleden dat de ramp zich in Zuidwest-Nederland voltrok. Een bijzondere combinatie van storm, getijde en de stand van de maan zorgde voor een ramp in het Zeeuwse gebied. Voor Urker Riekelt Snoek aanleiding om het verhaal voor het voetlicht te brengen van de Urker vissers die destijds direct in actie kwamen om de Zeeuwen te helpen. Met een expositie in het lokale museum in combinatie met het uitbrengen van een kroniek wordt het verhaal over de rol van zijn grootvader Hessel Snoek in een bredere context geplaatst. 


Communicatie/evacuatie 

De rol van de Urker vissers is vooral te linken aan het verzorgen van de communicatie in gebieden waar deze compleet was weggevallen. Via de boordradio’s op de schepen werd het contact vanuit het gebied onderhouden met de autoriteiten en de marine, om mens en dier in het ondergelopen gebied zo goed mogelijk te helpen evacueren. 


Kroniek

Samensteller Riekelt Snoek heeft de inzet van de Urker vissers nog verder uitgediept en verwoord in een kroniek (www.urkeruitgaven.nl). Daarin geeft hij ook een verrassend kijkje in de achtergronden van het ontstaan van de ramp en de raakvlakken tussen Urk en Zeeland. 


Vanaf maandag 6 februari is de expositie te bezichtigen voor publiek. Het museum is dagelijks van 11.00-17.00 uur geopend. Tot 1 april kunnen bezoekers voor een gereduceerd tarief de expositie bezichtigen. 



STELLENDAM - De gemeente Goeree-Overflakkee bedankte vorige week de zes organisatoren van de lokale herdenkingen van de Watersnoodramp. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman overhandigde hen het nieuwe boek over de Ramp: ‘Waters’, van fotografe Robin de Puy. 

De gemeente vroeg De Puy – zelf oud-inwoonster van het destijds zwaar getroffen Oude-Tonge - om dit boek te maken. In het boek zijn (oud-)inwoners van Goeree-Overflakkee en hun ervaringen met de Ramp in beeld gebracht, met een foto en met tekst. De Puy vroeg dichteres Maria Barnas voor de verhalen van de geportretteerden.

H Urker en Texelse schepen bij Brouwershaven voor evacuatie. (Foto: Beeldbank Watersnoodmuseum)