Afbeelding
Tim Haasnoot

Kennisdossier Politieke Besluitvorming online

Wie maken de visserijregels?

UTRECHT – Als visser krijg je te maken met allerlei ingewikkelde regels, verplichtingen en administratie. Wie maken die regels? En hoe verhouden de verschillende instanties, verdragen en akkoorden zich tot elkaar? Tamar Popellier van ProSea over het nieuwe Vistikhetmaar kennisdossier ‘Politieke Besluitvorming’, waarin wordt ingegaan op het politieke besluitvormingsproces en bovenstaande vragen worden beantwoord.


,,Voor het gebruik van de zee zijn regels opgesteld, bijvoorbeeld over waar naar olie mag worden geboord en welke gebieden beschermd zijn. Voor vissers komen daar nog meer regels bij over bijvoorbeeld hoeveel vis je mag vangen en welke vergunningen, machtigingen en certificaten je nodig hebt om te vissen. In het eerste artikel van dit online kennisdossier worden enkele belangrijke en veelgebruikte termen uitgelegd, zoals een verdrag, verordening en richtlijn. Daarnaast wordt een overzicht geschetst van de belangrijkste partijen die een rol spelen in de politieke besluitvorming.


Internationale 

besluitvorming

Op internationaal niveau spelen de Verenigde Naties (VN) een belangrijke rol. Binnen de VN zijn er meerdere organisaties die iets met internationale regelgeving doen. Voor de visserij zijn dit de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Voor de visserij speelt bijvoorbeeld de FAO een belangrijke rol, aangezien deze partij zich onder andere bezighoudt met het maken van beleid (regels) over grote voedselbronnen over de hele wereld, waaronder dus vis.

Deze instanties hebben verschillende verdragen opgesteld, zoals bijvoorbeeld het Internationaal Verdrag ter voorkoming van verontreiniging door schepen (MARPOL), het Internationaal Verdrag betreffende de normen voor de bemanning van vissersvaartuigen inzake opleiding, diplomering en wachtlopen (STCW-F) en het Verdrag betreffende werk- leefomstandigheden aan boord van vissersschepen (C188).


Europese 

besluitvorming

De lidstaten van de Europese Unie (EU) maken samen afspraken over het visserijbeleid. In de EU zijn er vier belangrijke partijen die verantwoordelijk zijn voor de politieke (Europese) besluitvorming. Dit zijn de Europese Raad, het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie (ook wel de ‘Raad van (Vak)Ministers’ genoemd) en de Europese Commissie.

Belangrijke afspraken binnen de Europese Unie rondom visserij zijn bijvoorbeeld vastgelegd in het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB). In het GVB staan de Europese regels voor de visserij, met als doel een duurzame visserij op sociaal-, economisch- en milieugebied. Alle vissers in de EU zijn verplicht zich te houden aan het GVB. Voorbeelden van andere belangrijke Europese afspraken zijn de Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRM) en Natura2000, waarover je meer kunt lezen in het kennisdossier.


Nederlandse 

besluitvorming

In Nederland zijn er, net als op internationaal en Europees niveau, veel spelers betrokken in de politieke (nationale) besluitvorming. Verschillende ministeries zijn betrokken bij de visserij. Op dit moment zijn dat bijvoorbeeld de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Binnen die ministeries werken veel mensen, maar de belangrijkste posities zijn die van minister, staatssecretaris (niet alle ministeries hebben een staatssecretaris) en de secretaris-generaal. Naast de ministeries zijn nog enkele andere partijen belangrijk voor de nationale besluitvorming. Voorbeelden zijn de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) en de producentenorganisaties (PO’s).

In Nederland zijn ook veel afspraken gemaakt voor de visserij. Veel van deze afspraken zijn gebaseerd op internationale en Europese afspraken. Voorbeelden hiervan zijn de Visserijwet, de Nederlandse Mariene Strategie en het Noordzeeakkoord.


Ingewikkeld!

Politieke besluitvorming is een ingewikkeld proces. Het is daarom goed als visserijondernemer om eventuele knelpunten in de wet- en regelgeving ook aan te kaarten bij je organisatie. Het is dan wel van belang om overzicht te hebben van de meest belangrijke partijen in het besluitvormingsproces om knelpunten op te kunnen pakken. Wil je meer weten over de politieke besluitvorming? Bekijk dan het kennisdossier op Vistikhetmaar of via deze link: https://vistikhetmaar.nl/dossiers/politieke-besluitvorming/.

Daarnaast kun je ook luisteren naar aflevering 9 van de Vistikhetmaar podcast ‘Even droogvallen met…’. In deze aflevering gaan we in gesprek met Europarlementariër Peter van Dalen van de Eurofractie ChristenUnie. We spreken uitvoerig met Peter over zijn werk binnen de Visserijcommissie van het Europees Parlement en het Europese speelveld van de visserij. Beluister de podcast via https://vistikhetmaar.nl/podcasts/, ga direct naar je favoriete podcast app of scan de QR-code.


Wil je meer weten of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of het kennisdossier? Stuur ons dan een berichtje op info@vistikhetmaar.nl of benader ons via Facebook, Instagram of Twitter (@Vistikhetmaar)!’’


Vistikhetmaar.nl is het platform voor kennisuitwisseling in de visserij. Op deze website worden dossiers bijgehouden over actuele thema’s in de visserij en lesmateriaal voor het vak visserijkunde. Vistikhetmaar.nl is eigendom van de Sectorraad Visserij, waarin vertegenwoordigd zijn: Redersvereniging voor de Zeevisserij, VisNed, Nederlandse Vissersbond en CNV Vakmensen. Dankzij Europese subsidie uit het EFMZV-fonds kan het kennisplatform uitgebouwd worden.

Afbeelding