Voor verlaging stikstofuitstoot

Subsidie katalysator garnalenvloot

DEN HAAG – De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft maandag de subsidieregeling ‘Installaties voor lagere stikstofuitstoot garnalenvissers’ voor investering in een SCR-katalysator geopend.


De subsidie is 50 procent met een maximum van 51.000 euro per vaartuig. Het totale overheidsbudget is 10,6 miljoen euro. Aanvragen kunnen ingediend worden tot donderdagmiddag 13 april.

Onder de subsidie vallen het kopen en installeren van een SCR-katalysator inclusief ureumtank en ook het laten opstellen van een rapport door een erkend of gecertificeerd bedrijf met meetresultaten van de emissies. De katalysator moet minimaal voor 60 procent minder stikstofuitstoot zorgen. Voor een nieuwe motor (stage V) wordt géén subsidie verschaft.

Zonder maatregelen om de uitstoot van stikstofdioxide te beperken zal de vloot niet of nog maar heel beperkt kunnen blijven vissen ,,in en nabij de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden en dus niet meer op de locaties waar zij de afgelopen jaren heeft gevist. Pas op een afstand van drie tot vier kilometer van de kust ontstaat er zonder verdere maatregelen ruimte om te vissen’’, luidt de tekst in de Staatscourant van 13 januari. ,,Met de aanschaf van een SCR-katalysator kan een belangrijke verduurzamingsslag door de sector worden gemaakt. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat de emissies van stikstofoxide en daarmee de depositie van stikstof op beschermde natuur aanzienlijk zal verminderen. De garnalenvissers kunnen dan in de Natura 200-wateren voor de kust blijven vissen.’’

De effectiviteit van de Selective Catalic Reaction-katalysator is in de praktijk getest met twee garnalenschepen. Uit testen blijkt dat een katalysator zeer effectief kan zijn, waarbij bij uitlaatgassen met een temperatuur van 250 graden en een constant toerental maximale stikstofdioxide-reductie mogelijk is.

Garnalenvisserij in Natura 2000-wateren wordt momenteel gedoogd door het ministerie van LNV. In de voorschriften van het gedoogbesluit staat dat garnalenkotters uiterlijk 1 mei 2023 aan het ministerie moeten laten weten – gestaafd met documenten - of zij een SCR-katalysator of nieuwe motor hebben aangeschaft of zullen aanschaffen. Ook wanneer besloten wordt geen stikstofreducerende investeringen te doen moet dit schriftelijk en onderbouwd aan LNV gemeld worden.

De Nederlandse Vissersbond meldt dat er juridisch advies ingewonnen wordt om de garnalenvisserij als ‘bestaand gebruik' aan te laten merken. Met meerdere advocaten wordt hierover overleg gevoerd. De Vissersbond is namelijk van mening dat de garnalenvissers op grond daarvan geen Wnb-vergunning nodig hebben en dus ook gevrijwaard zouden moeten zijn van een stikstoftoets. LNV ziet dat op basis van een advies van de Landsadvocaat anders. Dat advies is echter niet eenduidig en in ieder geval geen duidelijke afwijzing.