Heftig jaar

voor KNRM


IJMUIDEN - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een heftig jaar. In 2022 voeren de reddingboten 2.524 keer uit. Dat was meer dan het jaar ervoor, maar minder dan in het drukste jaar ooit (2020).


Ruim 1.400 vrijwilligers stonden afgelopen jaar 24/7 klaar om te helpen. Ze brachten in 2022 meer dan 4.000 personen en 155 dieren veilig aan wal. 

De artsen van de KNRM Radio Medische Dienst (RMD), die dag en nacht bereikbaar zijn, gaven vorig jaar 936 adviezen aan zeevarenden over de hele wereld, bijna allemaal in de beroepsvaart. Deze adviezen gaan over het behandelen van zieke bemanningsleden en zijn soms levensreddend. 


Nooit te vergeten

Ieder jaar zijn er acties die extra indruk maken of net even anders zijn. Afgelopen jaar was er een aantal reddingacties met fatale afloop en veel impact; een kano-ongeluk op het Veluwemeer, twee vliegtuigcrashes bij Hoek van Holland en op het Zwarte Meer, twee ongelukken op charterschepen op de Waddenzee en de aanvaring tussen een snelboot en watertaxi waarbij vier mensen om het leven kwamen. 

Tegenover impactvolle reddingacties stonden ook veel reddingen die gelukkig relatief goed afliepen en waarbij KNRM'ers het verschil hebben gemaakt om ernstiger te voorkomen. Zo redden ze vier zeilers uit de Noordzee na kapseizen van hun jacht, werden zwemmers uit muistromen gered en hielp de KNRM mee met de intensieve reddingactie rondom het vrachtschip Julietta D. Een andere bijzondere actie was de stranding van een orka bij Cadzand.


Goed doel

In 2022 zette de KNRM belangrijke stappen in het kader van haar vlootvernieuwing. De eerste reddingboot uit de elf meter lange Van Wijk-klasse kwam in de vaart. Komend jaar start de bouw van de volgende zeven reddingboten van deze klasse.

Ruim 129.000 donateurs steunen de KNRM financieel.


Blik achter de schermen

Afgelopen jaar heeft Nederland een kijkje achter de schermen van het reddingswerk gekregen door de zesdelige tv-serie 'Redders op zee'. De serie is goed bekeken met gemiddeld 750.000 kijkers per aflevering en genomineerd voor de Gouden Televizier-ring.

De top vijf van drukste stations voor wat het aantal acties betreft: Huizen (145), Scheveningen (140), Dordrecht (125), Ouddorp (109) en Marken (105).