Detectie

platvis met

drones?

STELLENDAM – Vrijdagmiddag 27 januari is er in Stellendam een bijeenkomst waarin de resultaten worden gepresenteerd van onderzoek naar het detecteren van platvis.


De bijeenkomst wordt belegd door de visserijsector in Stellendam en Wageningen Marine Research (WMR) in het restaurant boven in de visafslag (de voormalige Zeemeeuw), Meester Snijderweg 5, Stellendam. WMR presenteert daar de resultaten van een verkenning om platvissen onder water waar te nemen.

In het TOP-sectorproject MASENRO-2 is onderzocht welke technieken nu of binnen afzienbare tijd een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan selectiever en effectiever vissen en het verminderen van ongewenste (ondermaatse) bijvangsten. Hierbij komen verschillende technieken aan bod, variërend van drones tot infrarood. Binnen het samenwerkingsproject is gekeken is naar de mogelijkheden voor het vangen in en op de zeebodem, en voor na het vangen in het net.

Met de geïnteresseerden zal de opgedane kennis gedeeld worden, en de meest kansrijke technologie voor vervolgonderzoek geselecteerd.

Aanvang: 14.00 uur. Aanmelden per email: secretariaat@visserij-innovatiecentrum.nl.



Europêche

tekent akkoord

met Noorse

Innomar


BRUSSEL – De Europese koepelorganisatie Europêche heeft een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend met het Noorse Innomar AS.


Inmomar is een technologieontwikkelingsbedrijf, met focus op de maritieme industrie, visserij en aquacultuur. Met deze MoU willen beide organisaties nieuwe manieren verkennen om visserijen duurzamer te maken, impact op ecosystemen te minimaliseren en nieuwe visserijmethoden te ontwikkelen met de technologie en systemen die door Innomar zijn ontwikkeld.

Speciale aandacht hebben de traceerbare ‘slimme boeien’ en gerelateerde software van Innomar die mariene informatie volgt, bewaakt en verzamelt met betrekking tot apparatuur en uitrusting die in de oceaan wordt ingezet, zoals de visvallen van Innomar. Met de informatie vanaf de boeien kunnen vissers gecontroleerder vissen, met minder bijvangst van zeezoogdieren of zeevogels. De vallen, van klein tot heel groot, kunnen bijvoorbeeld worden geplaatst in de buurt van viskwekerijen, offshore windenergie-installaties of andere gevoelige gebieden.