H De mondiale zalmproductie over de periode 2010-2024, waarbij voor de komende twee jaar een jaarlijkse groei van 4 procent wordt verwacht.
H De mondiale zalmproductie over de periode 2010-2024, waarbij voor de komende twee jaar een jaarlijkse groei van 4 procent wordt verwacht. Rabobank

Verwachtingen Rabobank over zalm- en garnalenkweek

Garnalen naar recordvolumes

UTRECHT – Hoewel er genoeg zorgen zijn over de stijgende kosten en de marktcondities in 2023 zijn deskundigen optimistisch over de groeikansen van de aquacultuur de komende jaren. Die groei zal volgens seafood-analist Novel Sharma van de Rabobank met name komen door garnalen, terwijl de enorme groei van de zalmkweek in Noorwegen en Chili naar verwachting zal afvlakken.


Het mondiale aanbod van garnalen kan in 2023 oplopen tot een recordhoeveelheid van 6 miljoen ton. Daarbij zal Ecuador een hoofdrol spelen. In 2022 groeide de productie in het Zuid-Amerikaanse land al met 300.000 ton naar 1,35 miljoen ton. Als die groei doorgaat zal uit dat werelddeel meer dan 2 miljoen ton garnalen gaan komen dit jaar. 

Azië daarentegen liet voor het eerst sinds 2013 een kleine terugval in de productie zien in 2022. Naar verwachting zal die productie in 2023 weer opveren door een lichte tot sterke groei in China, India en Vietnam. Daarmee zou de productie in dit werelddeel in 2023 uit kunnen komen op in totaal meer dan 4 miljoen ton, een groei van meer dan 4 procent.


Zalm

Totaalcijfers over 2022 zullen naar verwachting uitwijzen dat voor het eerst sinds 2016 de wereldwijde zalmproductie is gedaald. Sharma, die dit verhaal met de inspirerende groeicijfers ook gehouden heeft op de ledenvergadering van de Vereniging van Importeurs van Visproducten (VIV) eind vorig jaar in Nieuwegein, verwacht voor zowel 2023 en 2024 weer een groeicijfer van rond de 3 tot 4 procent. Die lagere groeicijfers in vergelijking met de plus 7 procent jaarlijks in de afgelopen tien jaar bieden volgens de Rabobank kansen voor IJsland en Faeröer om een grotere rol te gaan spelen in de wereldhandel in zalm.


Tilapia en pangasius

Tilapia en pangasius hebben uiteenlopende trends. De groei van tilapia versnelt naarmate consumptiemarkten worden gediversifieerd. Latijns Amerika gaat voorop in de groei, hoewel de productie hier nog steeds klein is vergeleken bij China, Egypte en Indonesië. In China is sprake van nauwelijks groei, in Brazilië van sterke groei. Voor deze kweekvis wordt een groei verwacht van 4,3 procent in 2022 en 4,8 procent in 2023, iets lager dan de berekende trend over de laatste tien jaar (+5,6 procent).

Het aanbod van pangasius mondiaal is gedaald door met name vermindering van het aanbod van grootste producent Vietnam. In 2021 was er nog sprake van een daling, maar naar verwachting zal over 2022 de productie weer gestegen zijn naar 2,8 miljoen ton, nog steeds lager dat de 3 miljoen ton van 2019.

Visvoer

Visvoer en marktprijzen zijn de afgelopen jaren steeds de grootste zorgen geweest voor viskwekers. De marktprijzen waren dat in 2021, volgens de Global Seafood Alliance GOAL Survey 2021 van de Rabobank. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen voor visvoer echter heel fors gestegen. Omdat die prijzen naar verwachting vooralsnog niet zullen dalen zal de prijs van visvoer de grootste kopzorg zijn van ondernemers in de aquacultuur in 2023. In de sector zijn er ook zorgen over de kwaliteit van het voer.

Producenten maken zich ook steeds meer zorgen over hun toegang tot krediet, aangezien centrale banken de rentetarieven verhogen om inflatie tegen te gaan en kredietverstrekkers hun krediet beperken.



Nederland

In Nederland worden geen garnalen gekweekt, maar Nederlandse bedrijven zijn wel betrokken bij garnalenkweek elders op de wereld. Zo is in het onlangs gepubliceerde MVO-jaarverslag van Cornelis Vrolijk te lezen: ,,Op onze ASC-gecertificeerde kwekerijen in Nigeria (165 ha) en Ecuador (720 ha) worden respectievelijk monodon en vannemei garnalen gekweekt. Kort na de oogst worden de garnalen gesorteerd en verwerkt in deels eigen fabrieken. De Primstar groep heeft diverse onderdelen van de keten in eigen beheer; van vangst/kweek, productie en verwerking tot verkoop.''

H Na jaren van snelle groei en een dipje in 2021 gaat de productie van tilapia naar verwachting weer groeien, maar minder snel dan voorheen.
H Totaalcijfers van de viskweek vanaf 2010, waarbij het enorme volume van karper opvalt. De groei van karper vlakt af.
H De mondiale productie van garnalen kan volgend jaar de 6 miljoen ton aantikken, vooral door de zeer sterke groei in Ecuador.