Start project

veiligere

en gezonde

visserijsector


AMSTERDAM – De visserijsector in de EU veiliger, gezonder en werknemersvriendelijker maken. Dat is het doel van het nieuwe gezamenlijke project van de Europese sociale partners voor de zeevisserij (Europêche en ETF) dat eind vorig jaar in Amsterdam van start is gegaan.


Europêche, dat de werkgevers vertegenwoordigt, en de European Transport Workers' Federation (werknemers) zullen met specialisten studies ontwikkelen voor een veiligere, gezondere en werknemersvriendelijkere visserijsector in Europa en wereldwijd. Het project kent vier pijlers.

Pijler 1 gaat over richtsnoeren voor scheepseigenaren voor fatsoenlijke werving van ‘migrerende vissers’, gebaseerd op EU-wetgeving en andere bindende internationale instrumenten. Deze worden gebruikt als modelcontracten tussen een visser en een particulier uitzendbureau, tussen een eigenaar van een vissersvaartuig en een particulier uitzendbureau en als arbeidsovereenkomst voor vissers. De richtsnoeren zullen ontwikkeld worden door Estelle Brendtall, deskundig op sociaal gebied.

Pijler 2 is een opleidingsprogramma voor artsen die de medische keuring van vissers uitvoeren. In een vorig project hebben de sociale partners met succes richtsnoeren ontwikkeld voor het medisch onderzoek van vissers. Als voortzetting van dit werk is het essentieel dat artsen kennis hebben van de sector en de werkomstandigheden. De International Maritime Health Association (IMHA) zal dit opleidingsprogramma ontwikkelen.

In het kader van pijler 3 zal worden onderzocht of de EU de invoer van visserijproducten kan beperken of verbieden uit landen waar kinderarbeid of ernstige arbeidsmishandeling voorkomt en waar mensenrechten aan boord niet worden geëerbiedigd. De stichting Marinnleg is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Pijler 4 is de upgrade van de app ‘Fishery Speak’, een interactieve woordenlijst met een overzicht van termen die aan boord worden gebruikt. Met de upgrade worden talen toegevoegd en updates. Het IT-bedrijf Innatial developers SL, dat de huidige versie van de app heeft ontwikkeld, zal ook de update voor haar rekening nemen.

Het door de EU medegefinancierde project heeft een looptijd van twee jaar. Op de Europese Maritieme Dagen van 2023 (Brest, Frankrijk) en 2024 (Svendborg, Denemarken) zullen de partners bij elkaar komen om waar nodig bij te sturen.

In het Comité voor de Sectorale Sociale Dialoog voor de Zeevisserij nemen vanuit Nederland deel: Ment van der Zwan namens werkgevers, Wietze Kampen als vertegenwoordiger van werknemers en Cor Blonk van de PFA als voorzitter van het Comité.