H Burgemeester Cees van den Bos: Handen uit de mouwen, vertrouwen en bouwen.
H Burgemeester Cees van den Bos: Handen uit de mouwen, vertrouwen en bouwen. Het Urkerland

Urk blijft groeien

'We wenden de steven...'

URK – We wenden de steven, moeten visie tonen en scherp aan de wind blijven zeilen… Aldus burgemeester Cees van den Bos van de gemeente Urk in zijn nieuwjaarstoespraak maandagavond.


Veel aandacht blijft uitgaan naar de Noordzeevisserij. En dat mag van Urk met zijn grote vloot ook verwacht worden. Pakweg 25 vaartuigen worden gesaneerd, van de – alles bij elkaar - 140 Urker (vlag)schepen. 


Pijn en nieuwe kansen

Van den Bos over de visserijsector én de ondernemers: ,,Een sector waar veel pijn geleden wordt, waar onrecht ook gevoeld wordt. En ik heb die pijn gezien. Vlak niet uit wat dat betekent als jij de generatie bent die een familiebedrijf moet stoppen. Dat raakt je diep, heel diep. Maar tegelijkertijd is het ook een sector waar weer nieuwe kansen komen. Want die zijn er nog steeds. Zeker voor Urk. We hebben hier een unieke arbeidsethos. En ondernemen is iets dat in de genen van iedere Urker zit en – als ik het zo zie - in de wieg al wordt gestimuleerd. Urk zou Urk niet zijn als we nu geen kansen meer zouden zien en die kansen niet zouden weten te pakken. Ik reken op onze ondernemers en zij mogen er op rekenen dat de gemeente zich blijft inzetten waar dit kan. Want beste mensen, Urk = vis. Voor mij en voor heel veel anderen. Maar Urk is meer, ik weet het uit ervaring. Urk = ook saamhorigheid en gemeenschapszin.’’


Ora et labora

Urk blijft groeien. Dit jaar wordt niet alleen de 22.000e inwoner verwacht. Op economisch vlak krijgt Port of Urk concreet gestalte. Met name ten aanzien van de komst van de (buitendijkse) Maritieme Servicehaven is veel dank verschuldigd aan de provincie Flevoland, aldus Van den Bos.

,,Ik kan nog wel even doorgaan met de uitdagingen waar we voor staan, maar het zal u duidelijk zijn: het wordt een dynamisch jaar. Een jaar ook waarin we op meerdere dossiers kunnen gaan oogsten. Urk is hier gekomen door het ‘ora et labora’. En de kenners weten: dat zijn de Latijnse woorden voor ‘bid en werk’. Laten we dat dit jaar ook weer doen. Handen uit de mouwen en veel vertrouwen, zo mogen we in 2023 weer aan Urk bouwen. Ik wens iedereen veel kracht en veel zegen daarbij!’’