Afbeelding
GvdB

Onderzoek PO Mossel, WEcR en Hogeschool Zeeland

Kansen voor nieuwe mosselconcepten

WAGENINGEN/YERSEKE – Mosselconsumenten hebben een sterke eigen beleving bij het eten van mosselen en staan positief tegenover nieuwe mosselproducten. Dat blijkt uit de eerste fase van een consumentenonderzoek door een stuurgroep van de PO Mosselcultuur, Wageningen Economic Research (WEcR) en Hogeschool Zeeland, waarvan onderzoeker Gemma Tacken van WEcR verslag deed op de Nieuwjaarsbijeenkomst van de PO Mosselcultuur gisteren (donderdag) in Yerseke.


De mosselconsument vergrijst; de meeste mosselen worden gegeten door consumenten van 55 jaar en ouder. Hoewel er over de huidige afzet nog geen grote zorgen zijn is het volgens de onderzoekers noodzakelijk om na te denken over de langere termijn, over producten die doorlopen in de leeftijdsgroepen.

Door de stuurgroep zijn vier groepsdiscussies georganiseerd; twee in Nederland en twee in België. Deelnemers, die al bekend moesten zijn met het product mosselen, werden geselecteerd door selectiebureaus. In totaal werd met 53 personen gesproken en geproefd, in de leeftijdsgroepen 25 tot 35 jaar en 45 plus. Belangrijkste vragen: wat doen mosselen nu bij de consument en hoe staat die consumenten tegenover nieuwe mosselproducten naast het traditionele mosselpannetje?


Geen allemansvriend

Volgens Tacken heeft iedereen, zowel in Nederland als in België en bij oud en bij jong, wel dezelfde eerste associaties bij mosselen, met als steekwoorden traditie, nostalgie, gezellig, zee, vakantie en familie. Maar andere associaties zijn weer minder eenduidig. Bijvoorbeeld met wanneer mosselen vooral gegeten worden (zomer/winter/’r in de maand, thuis/restaurant, binnen/buiten).

Mosselen zijn zeker iets speciaals maar qua smaak en textuur geen allemansvriend, en worden door de respondenten ook minder geschikt geacht voor kinderen. Iedereen heeft z’n procedures bij het klaarmaken, waarbij het ook goed opletten is. Mosselen worden ook altijd helemaal opgemaakt, want gezien als ‘waardevol’.

Opvallend was dat vrijwel alle consumenten een doorzichtige verpakking van de mosselen willen, waarin de schelpdieren goed te zien zijn. En aanbiedingen, van bijvoorbeeld supermarkten, zijn belangrijk.


Dolma

Hoe staat de consument tegenover nieuwe mosselproducten? Er werden tijdens de groepssessies twee nieuwe producten geserveerd: een dolma (mosselen gevuld met rijst) en een mosselburger. De dolma werd gewaardeerd om zijn smaak en luxe uitstraling en geschikt geacht als aperitief en voor bij de borrel, maar niet om zelf thuis te maken.

De mosselburger viel ook goed in de smaak. Een enkeling vond het zonde van de mossel, maar de informatie dat de burger vooral van kleinere mosselen wordt gemaakt maakt het product weer interessanter. De burger zou op veel momenten gegeten kunnen worden en is ook een aanvulling op een halal-assortiment. Ook kan de burger een opstap zijn voor kinderen als je die mosselen wilt leren eten.

De onderzoekers concluderen dat consumenten positief staan tegenover alternatieve mosselproducten. Eind januari zal de stuurgroep bepalen hoe het verder gaat met smaakonderzoek en introduceren van nieuwe producten. Het onderzoek maakt onderdeel uit van het nPromas-project van de PO Mosselcultuur, dat medegefinancierd wordt door het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

H Gemma Tacken.