Afbeelding
Henk Buitjes

Garnalenvissers verkopen eigen merk

Solt naar Cornelis Vrolijk


ZOUTKAMP – De Zoutkamper garnalenvissers hebben hun zes jaar jonge streekmerk Solt verkocht aan de Cornelis Vrolijk Groep.

In januari 2017 lanceerde een handvol coöperatief ingestelde Zoutkamper garnalenvissers Solt, een startup merk om de pure zoetzilte smaak van Hollandse garnalen in de wijde regio te benadrukken. Dus met minder conserveermiddelen en machinaal pellen dicht bij de bron. Naast garnalen kwamen er onder het merk Solt ook een bouillon en romige soep plus bier bij.

Het is een weg van vallen en opstaan en overleven gebleken. Uiteindelijk moesten de vissers vaststellen dat retail én consument als het erop aankomt voor de prijs kiezen en een andere keuze maken dan met de mond wordt beleden. Bovendien hadden de Soltvissers voor het machinaal laten pellen zonder foodmiles geen andere keuze dan het ene garnalenpelstation op de haven van Lauwersoog. De Solt-mannen boerden achteruit en vorig najaar bleef er geen andere keuze over dan: failissement of verkoop.

Solt-garnalen worden gepeld bij het Garnalenpelcentrum Kant, waarin Cornelis Vrolijk in de zomer van 2020 een belang heeft genomen na overname van het bedrijfspand op de haven van Lauwersoog. Cornelis Vrolijk is sterk van schip tot schap. Naast internationaal opererende trawlers en kotters bestaat de groep uit de visverwerkings/handelsbedrijven Primstar, Cornelis Vrolijk Seafood, Dulk Haasnoot Seafood, Bertus-Dekker Seafood, Welmar Seafood en Kegge Garnalenhandel.


Vorige maand werd bekend gemaakt dat de eerder getekende intentieverklaring voor een joint venture tussen Cornelis Vrolijk en Krijn Verwijs in Yerseke officieel is bekrachtigd.