In Memoriam: Joop Grin

Grin zette PO Wieringen

weer op de rails

DEN OEVER - Vlak voor Kerst overleed Joop Grin (80), gepensioneerd veehouder en oud-voorzitter van PO Wieringen. Na een periode van bestuurlijk vacuüm zette hij in 2008 de PO Wieringen weer in het juiste spoor.


Door een samenloop van omstandigheden was PO Wieringen in 2008 in een bestuurlijk vacuüm terecht gekomen. Aan Jan Loonen, de oud-voorzitter van het Productschap Vis, werd om advies gevraagd. In dat proces adviseerde hij de PO Wieringen om eens kennis te maken met Joop Grin, een veehouder die vice-voorzitter van Campina was geweest. 

Grin was op Wieringen vooral bekend van zijn strijd met de provincie Noord-Holland tegen het plan om rondom Wieringen boeren te onteigenen om daar een Randmeer te graven. Loonen waarschuwde de vissers wel dat ze te maken kregen met een man die nergens doekjes om wond en zijn sterke overtuigingen op straffe wijze invulling gaf.

Het bleek uitstekend te klikken tussen de vissers en de veehouder. Met bestuurlijk gezag structureerde hij de PO en maakte die samen met (wijlen) financieel bestuursadviseur Hans Kousbroek klaar voor de toekomst.  Na drie intensieve jaren vond Grin dat zijn klus geklaard was. Vanuit de agrarische sector lagen er nogal wat uitdagingen en daarom kon wat hem betreft de voorzittershamer overgedragen worden. 

Van zijn bestuurlijke inzet heeft de Wieringer visserij tot op de dag van vandaag echter nog steeds profijt.


Pim Visser


Antwoorden minister Adema

Logisch, dat gewacht is

met aanschaf katalysator


DEN HAAG – Minister Adema vindt het logisch dat garnalenvissers hebben gewacht met investeren om aan de stikstofeisen te voldoen totdat er duidelijkheid was over de vraag of visserij als bestaand gebruik wel een natuurvergunning nodig had.


Dat antwoordt LNV-minister Adema op Kamervragen van de VVD. Adema schrijft dat hij op basis van advies van de Landsadvocaat heeft geconcludeerd dat er geen sprake is van bestaand gebruik. Wanneer visserij als bestaand gebruik zou worden gezien zou de aanschaf van een katalysator overbodig zijn.

,,De Landsadvocaat acht het uiterst onzeker of de specifieke vereisten voor het kunnen claimen van een dergelijk bestaand recht zijn in te vullen. Kortweg gesteld is het in de eerste plaats juridisch onzeker of, na het vervallen van de altijd tijdelijke afgegeven natuurvergunningen, dan teruggevallen kan worden op de visserijwetvergunningen als referentie voor een bestaand recht. En zou dat al kunnen, dan zal ten tweede per visser/visserijbedrijf nog fysiek achterhaald moeten worden of en zo ja welk exacte bestaand recht die visserijvergunning dan bevat qua gebruiksruimte. Ook acht de Landsadvocaat het juridisch niet verdedigbaar om in meer algemene zin de visserijwet- en regelgeving aan te merken als grondslag voor een bestaand recht’’, aldus Adema.

In verband met de stikstofeisen hebben in juni 193 vissers/visserijbedrijven een natuurvergunning aangevraagd voor de visserij in Natura 2000-wateren. Tot op heden zijn de natuurvergunningen altijd verleend aan individuele vissers en visserijbedrijven op basis van een collectieve onderbouwing. In de nieuwe aanvragen doen zij dat ook, maar differentiëren zij hun eigen aanvraag op het punt van stikstof.

De subsidieregeling voor technische maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen (katalysator) is in concept gereed. De bedoeling is dat deze regeling deze maand door LNV-RVO opengesteld kan worden.

Vissers noemen de nu noodzakelijke investeringen om te mogen blijven vissen onnozel, zeker gelet op de geringe uitstoot van stikstof door de kustvissersvloot. En al helemaal in vergelijking met containerschepen en cruiseschepen waarvoor geen stikstoftoets geldt.

De bestaande vergunning verliep op 31 december 2022. Tot oktober worden de garnalenvisserij in Natura 2000-wateren nu onder voorwaarden gedoogd door minister Van der Wal van Natuur en Stikstof. Toeleveranciers maken duidelijk dat niet bijna tweehonderd vaartuigen de komende negen maanden allemaal geholpen kunnen worden.

Adema schrijft alle begrijp te hebben voor de lastige positie van de vissers nu zij in economisch barre tijden gedwongen worden grote investeringen te doen zonder de zekerheid te krijgen dat die investering zinvol zal blijken bij een nieuwe Wnb-vergunningaanvraag.

Tegelijk schrijft Adema ook dat het vissers geheel vrij staat om alvast een katalysator aan te schaffen zonder subsidie.