Afbeelding
Henk Buitjes

Krabbenvisserij

Levende handel

LAUWERSOOG – Op donderdag 22 december loste de UK 258 ‘Jacoba’ van Paulus van Slooten (50) een kleine lading Noordzeekrabben op een vrachtwagen van Vishandel Ten Napel uit Urk.


De UK 258 vist sinds de start van de krabbenvisserij in het najaar van 2020 met dit schip vanuit Lauwersoog en lost hier de vangst ook. ,,Kerstkrabben’’, zegt opvarende Jan (21 jaar), zoon van Pau. ,,Deze gaan naar Crusta bv in Urk en worden met de feestdagen gegeten”.


De gevangen krabben worden verhandeld via het Ierse McBride, een visserijbedrijf en handelsonderneming in Noordzeekrab en kreeft. Naast de verkoop van de eigen gevangen krab en kreeft verzorgt McBride tevens de verkoop van de vangst van de UK 258 over de hele wereld. Niet alleen richting Crusta in Urk, maar ook naar Portugal, Italië, China en naar de eigen verwerkingsfabriek van McBride in Ierland. Alle krabben worden levend verzonden over de hele wereld door middel van tankvrachtwagens of met het vliegtuig. Dit laatste gebeurt meestal via Schiphol en de KLM.


Pau en zoon Jan kijken tevreden terug op het afgelopen jaar. De vangst was goed en de prijzen zijn dit jaar, na een periode van corona, ook weer op niveau. ,,Net als bij alle soorten visserij komt het je niet aanwaaien”, vertelt Pau. ,,Gevangen krabben worden op geslacht gesorteerd. Er zit namelijk verschil in de prijs tussen de mannetjes en de vrouwtjes en dat verschil varieert ook per seizoen. Daarnaast moeten de krabben schoon zijn, dus vrij van pokken en algengroei. Van de tien gevangen krabben in een pot, gooi je soms acht weer terug in zee, omdat de kwaliteit niet goed genoeg is.’’


Werk genoeg voor vader en zoon Van Slooten, die worden bijgestaan door twee Letse opvarenden, die zes weken aan boord verblijven, waarna ze worden afgewisseld door een ander tweetal, ook weer voor zes weken. ,,Misschien tussen Kerst en oud en nieuw nog een reisje, maar dat is afhankelijk van het weer” zegt Pau, voordat Jan de touwen losgooit zodat richting een steiger voor het weekend gevaren kan worden.


Henk Buitjes

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding