H De bemanning van de MDV 2 bij de lancering van Wild ’n Zilt. Van links naar rechts: schipper Auke Post, Maarten Jelle de Boer, Maarten Juriaan Post, Klaas Buter, schipper Hendrik Kramer, Joeward Frejoles en Ronnie Tabangay.
H De bemanning van de MDV 2 bij de lancering van Wild ’n Zilt. Van links naar rechts: schipper Auke Post, Maarten Jelle de Boer, Maarten Juriaan Post, Klaas Buter, schipper Hendrik Kramer, Joeward Frejoles en Ronnie Tabangay. GH

Smoel voor Noordzeevis

Algemeen

AMSTERDAM – Het nieuwe vislabel Wild ’n Zilt moet een smoel geven aan Noordzeevis en tegelijk een boost aan nu minder gewaardeerde Noordzeevissoorten op de markt. Maar alleen zal het niet gaan, meerdere collega’s moeten dan de stap wagen om met Hendrik Kramer van de MDV 2 in zee te gaan en samen een coöperatie te starten. Een coöperatie voor duurzaam gevangen vis en tegelijk ketenverkorting.

Mondiale garnalen en zalm van ver zijn er overal in de Amsterdamse horeca te vinden. Maar Hendrik Kramer moet naar eigen zeggen goed zoeken naar Noordzeevis in de hoofdstad. Waarom wel Leidseplein-scampi, maar geen Rembrandt-langoustines? Terwijl men in de hoofdstad – gelet op de stembusuitslagen – zo kritisch is op foodmiles en milieubelasting?

Masterplan

Drie jaar geleden kwam de MDV 2 ‘Metanoia’ in de vaart, het jongste schip in de serie van het Masterplan Duurzame Visserij, waar het ook de registratieletters aan ontleent. Om deze schepen duurzamer te bouwen is extra geïnvesteerd.

Maar – los van het lagere brandstofverbruik dankzij de dieselelektrische aandrijving - die extra investering wordt niet terugverdiend als de daarmee gevangen vis in de markt geen cent meer waard blijkt te zijn.

Dat heeft Hendrik Kramer – woonachtig in Amsterdam – met zijn netwerk in de Randstad aan het denken gezet. Het resultaat was een crowdfundactie met een dankbare opbrengst van bijna 44.000 euro en de feestelijke lancering van Wild ’n Zilt vrijdag voor Kerst.

Voor die lancering stoomde de MDV 2 die dag vanuit IJmuiden naar de Amsterdamse binnenstad. Met in het visruim honderdvijftig visboxen voor donateurs. De vis voor die visboxen was eerder in de week samen met de bemanning klaargemaakt bij Nico Waasdorp.

Duurzaamheidspijlers

Wat is Wild ’n Zilt? Samen met Michelle Boonstra van de Good Fish Foundation geeft Kramer uitleg. Wild ’n Zilt moet een nieuw label worden van een coöperatie van Noordzeevissers. Voor deelnemers gelden vier duurzaamheidspijlers met verbeteropgaven, met extra inhoud in vergelijking met het MSC-keurmerk. Die duurzaamheidspijlers zijn: minder CO2-uitstoot (dus minder gebruik van fossiele brandstof), bijvangstreductie (denk aan het gebruik van het sepnet bij de kreeftjesvisserij), minder plastic afval en aandacht voor vissenwelzijn.

Benadrukt wordt dat de spelregels nog geformuleerd moeten worden en niet in beton gegoten worden. Eigenlijk begint het nu na de lancering. De eerste stap zijn onafhankelijke nul-metingen, vervolgens worden samen met Good Fish, wetenschappers en de aangesloten vissers verbeteropgaven geformuleerd. Ja, óók voor de MDV 2. In principe kunnen alle vissers meedoen.

,,Als extra inzet voor duurzame visserij niet loont, gaat er duidelijk iets mis. Wij willen helpen om bewuste consumenten die daarnaar op zoek zijn en vissers met dezelfde principes die daarvoor in de weer zijn elkaar te laten vinden’’, vult Boonstra aan. Kramer: ,,Dat is de grootste uitdaging: kopers vinden voor consumenten die bereid zijn een eerlijke meerprijs te betalen.’’ Het verdienmodel bevat twee componenten: een hogere prijs voor de vis én een kortere keten - dus kostenbesparing - door rechtstreekse levering vanaf de kotter.

Vis met een verhaal

In het Treehouse op het NDSM-terrein vertelt Hendrik Kramer dat hij van jongsaf al geïnspireerd is over vis met een goed verhaal en daarvoor energie haalde uit de bijeenkomsten van de het Visserij Innovatie Platform van weleer, de VIP-denktank die nu een vervolg krijgt via het Visserij Innovatie Netwerk.

Als initiatiefnemer van het label Wild ’n Zilt ziet hij het nu als een missie om de Randstad van duurzame vis te voorzien, vis die de visserman ook wat oplevert om te kunnen investeren in duurzaamheid en te blijven zoeken naar verbeteringen voor opeenvolgende generaties.

Oud-schipper Klaas Jelle Koffeman en innovatiemanager Frans Veenstra – die allebei aan de wieg stonden van het Masterplan Duurzame Visserij – hielden een enthousiaste speech en wensten Kramer met zijn gemotiveerde bemanning en alle collega-vissers met dezelfde drive veel succes om het vuur voor een duurzame visserij levend te houden! Zij zien Wild ’n Zilt als een eerste stap naar een nieuwe toekomst voor de Noordzeevisserij.

Alles staat of valt met een goede naam. Dat blijkt wel als een Amsterdamse familie vrijdagavond als een van de laatsten hun vis-box persoonlijk uit het visruim komt ophalen. Zij willen graag de crowdfundactie van de Urker familie Kramer voor een gezonde Noordzeevisserij ondersteunen. Mevrouw is werkzaam in de jeugdzorg, en vanuit haar professionele ervaring vertelt zij dat er geen socialer dorp met zoveel zorg voor pleegkinderen is dan Urk. Dan moet die vis ook goed zijn!

In de visbox van Wild ‘n Zilt zat wijting, bot, schar, poon en schol plus een goodie-bag met onder andere gedroogd zeewier, van visrestanten gemaakte collageen-supplementen van Skin for Skin en visrecepten.

Afbeelding