Conferentie

veiligheid

in de visserij


ZOETERMEER – Op de conferentie van het Fishing Industry Safety and Health (FISH) Platform vorige week in Thailand is met name de regio Zuidoost-Azië geïnformeerd over de ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en gezondheid van vissers.


Het FISH-platform is een groep van experts uit de hele wereld die betrokken zijn bij veiligheid en gezondheid in de visserijsector. De meeste vissers zijn te vinden in de Zuidoost-Aziatische regio, die echter wordt gekenmerkt door een laag niveau van ratificatie van internationale verdragen ter bescherming van de gezondheid, veiligheid en arbeidsomstandigheden van vissers. Elk jaar vallen er zeker 24.000 aan de visserij gerelateerde sterfgevallen, waarvan de overgrote meerderheid in Azië en Afrika.

Secretaris Arbeidszaken bij de PFA Cor Blonk was de organisator van de conferentie. ,,In de twee dagen die de conferentie duurde hadden we meerdere sprekers over onderwerpen als de internationale conventies Cape Town Agreement, STCW-F en Work in Fishing, maar we hadden ook sprekers over financiële weerbaarheid van vissers, een veiligheidsmanagementsysteem voor vissers, de effecten van IUU-visserij op de veiligheid en gezondheid van vissers. We hadden de Europese belangenkoepel Europêche uitgenodigd als spreker op het onderwerp sociale dialoog'', aldus Blonk.

Het was volgens hem een zeer succesvolle conferentie, waaraan mensen uit 18 verschillende landen hebben deelgenomen. ,,Ook IMO en ILO waren vertegenwoordigd met sprekers. De reacties waren lovend.''