Nederland ontvangt 97,9 miljoen euro van de 6,11 miljard uit EMVAF-fonds

EC keurt Nederlands steunprogramma goed

BRUSSEL – De Europese Commissie heeft het Operationeel Programma van Nederland voor gebruik van gelden uit het Europese visserijfonds EMFAF goedgekeurd. Inclusief cofinanciering komt er 140 miljoen euro beschikbaar.


Het European Maritime, Fisheries and Aquaculture Fund is in totaal goed voor 6,11 miljard euro Europees geld voor de periode 2021-2027. Een groot visserijland als Spanje kan profiteren van 1,12 miljard euro uit het fonds, het veel kleinere maar ook jongere EU-land Kroatië kan toch ook nog 243 miljoen euro Europese subsidie beuren.

Voor Nederland is er 97,9 miljoen euro Europees geld beschikbaar, waar nog 42 miljoen euro cofinanciering bij komt. Voor Nederland is er 97,9 miljoen euro Europees geld beschikbaar, waar nog 42 miljoen euro cofinanciering bij komt. Van het Europese geld kan 81 miljoen euro besteed worden aan verduurzaming van de visserij, 8 miljoen euro aan aquacultuur en visverwerking, 3,5 miljoen euro aan beheer en onderzoek en 5,5 miljoen euro aan technische assistentie.

Eurocommissaris voor de visserij Virginijus Sinkevicius is blij met het Nederlandse programma: ,,Het is sterk gericht op innovatie voor een groene transitie in de visserij, de aquacultuur en de verwerking van visproducten.’’

In het geld dat besteed kan worden aan de ‘verduurzaming van de visserij’ is maar beperkt te schuiven. Toenmalig visserijminister Carola Schouten schreef vorig jaar al aan de Tweede Kamer: ,,Ongeveer de helft van dit budget gaat bijvoorbeeld naar de Europees wettelijke verplichtingen volgend uit het Europees Gemeenschappelijk Visserijbeleid, zoals datacollectie van vissoorten, wat weer de basis is onder het duurzaam TAC- en quotabeheer van de visserij op de Noordzee en andere wateren.’’


Motoren

In een ruim 200 pagina’s tellend document over het EMFAF-programma van Nederland wordt concreet een bedrag van 7,42 miljoen euro (exclusief cofinanciering) genoemd voor vervanging of modernisering van motoren van visserijschepen. Voor visserijcontrole en handhaving en dataverzameling staat 48,3 miljoen euro op de rol.

Het ministerie van LNV meldt dat de EMFAF-gelden bovenop de toegezegde 444 miljoen euro 'extra' geld vanuit het BAR-fonds, Klimaatfonds en het Noordzeeakkoord komen. Van de 140 miljoen euro wordt ongeveer 40 miljoen euro direct bestemd voor subsidieregelingen voor de vis(serij)sector.