Afbeelding
Queens University Belfast

Onderzoek NIOZ in opdracht van Wereld Natuur Fonds

Spectaculaire vleet weer vaker te zien

TEXEL – Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee is enthousiast over het stijgend aantal vleten in de Noordzee.

Spectaculaire vleet weer vaker in de Noordzee te zien, zo meldt het NIOZ afgelopen week. De vleet is een roggensoort die met gemak een meter lang kan worden en maximaal zelfs bijna drie meter van kop tot staart.

Een analyse van historische gegevens, door NIOZ-onderzoekers Anieke van Leeuwen en Roeland Bom, samen met collega’s van het Wereld Natuur Fonds en Wageningen University & Research, laat volgens de wetenschappers bovendien zien dat er ecologisch gezien nog veel ruimte is voor verdere groei van het aantal vleten voor onze kust. Bom en Van Leeuwen deden hun onderzoek op verzoek van het Wereld Natuur Fonds.

De stand van verschillende vissoorten in de Noordzee wordt pas sinds 1970 op een systematische manier bijgehouden. Commercieel beviste soorten waren toen al sterk afgenomen, aldus het NIOZ. Voor de analyse van oudere gegevens, moesten de onderzoekers dus terugvallen op verschillende historische bronnen. Daaruit bleek dat de aantallen vleten die nu voor de noordkust van Schotland worden gevangen nog in het niet vallen bij de aantallen van weleer. In het centrale en zuidelijke deel van de Noordzee komen nog steeds maar weinig vleten voor. Mede daarom staat de vleet nog steeds op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten als ‘ernstig bedreigd'.

Volgens recente inzichten bestaat ‘de’ vleet eigenlijk uit twee verschillende soorten: Dipturus intermedius en Dipturus batis, die in het Nederlands beide nog steeds dezelfde naam krijgen. In de Noordzee komt vooral ‘intermedius’ voor. De platte bruine vleet vangt voornamelijk garnalen, waarvan er genoeg is. Van grote vleten is bekend dat ze ook vis eten.

De NIOZ-onderzoekers kijken en wijzen naar de visserij om de achteruitgang van weleer van de vleet te verklaren. En nu ook weer nu er sprake is van een kentering. ,,De voorzichtige toename laat duidelijk zien dat regulering van de visserij helpt om kwetsbare soorten te beschermen en hopelijk ooit te laten herstellen.” 

Het is overigens verboden om deze bedreigde vissoort aan te landen. Vissers die een vleet in hun netten krijgen, moeten die zo snel en voorzichtig mogelijk terugzetten. Recent was dat het geval bij een Urker kotter waarbij via whatsapp navraag werd gedaan over de determinatie van de bijgevangen rog.


Foto: Queens University Belfast