Jeroen Planken: Hoogste tijd om de koppen bij elkaar te steken

PO Rousant koerst op aansluiting bij Vissersbond

ZOUTKAMP/URK – De PO-Rousant/Garnalenvissersbond is in gesprek met de Nederlandse Vissersbond over aansluiting.


De toekomst van de PO-Rousant stond vrijdag op de agenda van de ledenvergadering. Secretaris Jeroen Planken zat de vergadering als interim-voorzitter voor. Een definitief besluit is vrijdag niet genomen, de leden moeten straks formeel nog gaan stemmen. Afgelopen dinsdagmorgen zat Planken aan tafel met Johan Nooitgedagt en Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond in Urk aan tafel om opties over samenwerking te bespreken, niet voor het eerst dit jaar.

Planken noemt het belangrijk dat de identiteit van de noordelijke garnalenvissers blijft bestaan. ,,Maar de realist in mij zegt dat het de hoogste tijd is om de koppen bij elkaar te steken willen we als garnalensector overleven. We zijn in Nederland met nog geen tweehonderd garnalenvissers, die nu landelijk vertegenwoordigd worden door meer dan tien bestuurders. Vergelijk dat even met de grote boerenorganisaties. Het belang van eenheid is voor de vissers groter dan ooit. Voor het voortbestaan is een grote club het beste’’, zegt Planken, die daarbij wil verwijzen naar een uitspraak van wijlen Vissersbondbondvoorzitter Klaas Hoekstra zoals vandaag de dag de dag te lezen is op het kantoor van de bond: ‘Houd in gedachten; hoe eensgezinder wij zijn, des te meer zal er worden bereikt. Laten wij met dat voor ogen de toekomst tegemoet gaan. Er liggen nog bergen werk op ons te wachten. Voor vandaag, morgen en overmorgen’.

De PO-Rousant/Garnalenvissersbond – opgericht in 2009 met Matthijs van der Ploeg aan het roer om het geluid van de noordelijke garnalenvissers helder te doen klinken - vertegenwoordigt ruim zeventig garnalenvissers in Nederland en Duitsland.


Geen andere weg

,,De deur staat open voor verdere samenwerking. We doen trouwens ook al veel voor elkaar, denk bijvoorbeeld aan het Wnb-vergunningsaanvraagtraject voor de hele Nederlandse garnalenvisserij vanuit dit kantoor. In het visserijorganisatieland gaat veel veranderen, er is geen andere weg dan samenwerking’’, reageert Johan Nooitgedagt.

Vanmiddag - vrijdag 2 december - vindt een gezamenlijke ledenvergadering van de twee Vissersbondafdelingen Zoutkamp/Lauwersoog en Harlingen bij Restaurette Schierzicht op de haven van Lauwersoog plaats.