PO’s vormen

Noordelijke

Visserij Alliantie


OUDESCHILD/DEN OEVER – De producentenorganisaties in de Noordkop vormen per 1 januari 2023 de Noordelijke Visserij Alliantie (NVA).


De PO’S West en Texel worden opgeheven. PO-West houdt na de saneringsronde geen leden meer over zoals het nu lijkt. Bij PO-Texel verdwijnen zeven van de acht grote kotters: drie Texelaars en vier Urker bokkers onder de vlag van P&P. De TX 19 zou dan als enige grote boomkorkotter samen met zes garnalenkotters als lid overblijven van PO-Texel.

Hennie Huisman werd afgelopen zomer gekozen als nieuwe voorzitter van PO Texel. ,,We waren ons al aan het voorbereiden op verdere samenwerking. Maar dat het afslanken zo erg zou worden had niemand van ons voorzien’’, zegt Huisman. Op de algemene ledenvergadering van afgelopen zaterdag werd besloten dat de PO Texel haar activiteiten met  ingang van 2023 zal beëindigen.

Voorzitter van de Noordelijke Visserij Alliantie wordt Gert Jan Wiegman, voorzitter van PO Wieringen. Het ledenaantal van PO Wieringen blijft redelijk stabiel.



Webinar NSAC 

over klimaat 

en visserijen


BRUSSEL – Het Noordzee Adviescomité (NSAC) organiseert woensdag 7 december een webinar over klimaat en visserijen.


Klimaatverandering heeft z'n effecten op vissen en de productiviteit van het ecosysteem van de Noordzee, en dus ook op visserijen en visserijbeheer. Mark Dickey-Collas van ICES zal tijdens het seminar ingaan op de gevolgen van klimaatverandering voor de trek van visbestanden en de implicaties daarvoor voor het beheer, en de Franse oceaanwetenschapper Grégory Beaugrand kijkt naar de effecten van klimaatverandering op de kabeljauwbestanden in de Noordzee.

Aanmelden voor dit webinar kan via https://www.nsrac.org.