H Vlakte van de Raan, Natura 2000-water voor de ingang van de Westerschelde.
H Vlakte van de Raan, Natura 2000-water voor de ingang van de Westerschelde. xx

Garnalenvisserij

Vlakte van de

Raan gesloten


DEN HAAG – De garnalenvisserij in het Natura 2000-gebied Vlakte van de Raan voor de Zeeuwse kust/ingang van de Westerschelde is de rest van dit jaar gesloten.


Met de goede garnalenvangsten in de zuid is het de laatste weken snel gegaan met de benutting van het aantal toegestane visuren. Half november stond de stand op 3.240 visuren voor de vlakte van de Raan, het ministerie van LNV berichte vorige week dat er 4.016 uren zijn gebruikt. Wanneer 110 procent van het aantal visuren in de Wnb-vergunning is bereikt wordt het gebied gesloten. Voor de Vlakte van de Raan staan 3.644 uren in de vergunning.

Het ministerie van LNV heeft ons geïnformeerd dat de garnalenvisserij in het Natura2000-gebied de Vlakte van de Raanper direct beëindigd dient te worden. De vergunde vis-uren in de Vlakte van de Raan zijn overschreden, met als gevolg dat de garnalenvisserij binnen dit gebied tot 1 januari 2023 verboden is. Bij overtreding van het verbod kan opgetreden worden door middel van zowel het bestuurs- als ook het strafrecht. Dit kan eventuele sancties tot gevolg hebben.

De Nederlandse Vissersbond meldt dat de overheid heeft aangekondigd actief te zullen gaan controleren op het visverbod.


Voordelta

Voor de laatste weken druk beviste Voordelta was afgelopen weekend 58 procent van het aantal van 25.565 vergunde visuren door de garnalenvloot benut. De Vissersbond verwacht dat er nog genoeg visuren over zijn om het jaar uit te kunnen vissen.