H Rien Rog in het visruim van de SCH 10 tijdens het lossen van garnalen.
H Rien Rog in het visruim van de SCH 10 tijdens het lossen van garnalen. WMdH

Broers Rog in de thuishaven - niet gerust op toekomst Voordelta

‘Dat is het mooiste, vissen in je eigen achtertuin'

SCHEVENINGEN - Rien is de jongste van de drie gebroeders Rog uit Scheveningen. Al ruim twintig jaar vormen de drie broers de bemanning van de SCH 10 ‘Drie Gebroeders’. De laatste jaren ziet Rien het woud aan regels alleen maar toenemen. ,,We weten niet wat ons te wachten staat.”


De laatste jaren verkassen de drie broers regelmatig naar andere havens omdat de garnalen voor de kust van Scheveningen zich niet altijd makkelijk laten vangen. ,,We hebben dit jaar een korte tijd vanuit Den Helder gevist, maar ook vanuit Vlissingen. Kijk, het mooiste is als je ze in je eigen achtertuin kan vangen. Dat scheelt in brandstof. Maar het is niet altijd zo”, weet Rien (42) maar al te goed.

Donderdag 17 november loste de SCH 10 weer voor het eerst sinds lange tijd in Vlissingen. De in Katwijk woonachtige Rien hoopt wel dat de overheid hen het vissen niet nog lastiger gaat maken.

Voordelta kwijt

Rog is er niet gerust op: ,,Deze maand nog zag ik een bericht van Stichting De Noordzee waarin stond dat de minister voor Natuur en Stikstof op basis van een uitspraak van de rechtbank met een beter plan moet komen voor compensatie van de natuur die verloren ging bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Maak je borst maar nat. Die Voordelta zijn we straks kwijt. Dat wordt een verboden gebied. Kunnen ze daar pontons met zonnepanelen verankeren. Want dat blijkt straks ook booming business te zijn. Op hoog niveau wordt er een vals spel gespeeld, waarvan wij de dupe zijn.”


Cursussen

Rien en zijn twee broers hebben zich, net als meerdere (garnalen)vissers, de afgelopen jaren al enigszins voorbereid op een eventueel vaarwel. ,,Straks zit je plotseling in een situatie die nauwelijks perspectief biedt en dan moet je wat. We hebben diverse maritieme cursussen gevolgd, want een baan aan de wal zien we vooralsnog niet zitten. Nee, we zijn ons bewust van het feit dat we in een knotsgekke tijd leven en dat de visserij het heel zwaar te verduren krijgt. Het lijkt wel of het niet ophoudt”, sombert de jongste van de Rog-broers.


Willem Ment den Heijer

Afbeelding