H Schipper Sietze Veenstra (links) met zijn maat Ralph Zutt in de kombuis van de HK 81.
H Schipper Sietze Veenstra (links) met zijn maat Ralph Zutt in de kombuis van de HK 81. WMdH

Fries en Wieringer op Harderwijker kotter

‘We leren nog elke dag zolang we hier vissen'

SCHEVENINGEN - Net als een groot deel van de garnalenvissers die gewoontegetrouw boven de Waddeneilanden vissen, zag ook schipper Sietze Veenstra kans om zuid-in te gaan en te profiteren van de behoorlijke hoeveelheden grove garnalen.


De uit Stavoren afkomstige Sietze (26) is nog niet zo lang schipper op de HK 81 ‘Hannah’ van Foppen. In juli stapte hij over aan boord van de Harderwijker garnalenkotter en hij heeft het daar erg naar z’n zin. 

,,Het is even wennen natuurlijk. Ik heb laatst op de ST 4 van Harmen Visser af en toe als zetschipper gevaren en daarvoor ook nog op de ST 25 gezeten. Nu moet ik het laten zien’’, zegt Veenstra. De Friese schipper heeft ruim twee maanden voor de kust van Zuid-Holland gevist, waar de garnalen goed vangbaar waren. Veenstra: ,,Daar was ik wat minder bekend. Maar we leerden elke dag.”

,,Trokken de garnalen zuidelijker, dan gingen we er gewoon achteraan. Bij mooi visweer haalden we drie tot zes ton garnalen per week. Met een gemiddelde prijs van 5 euro hebben we met z’n tweeën mooie reisjes gemaakt’’, aldus Veenstra. 

Veenstra doelt op z’n maat, Ralph Zutt (43), die nu ruim vier maanden bij hem aan boord is. Ralph komt uit Den Oever en heeft jarenlang op de Eurokotters HD 3 en BRA 7 gevaren. De Wieringer visserman laat weten dat-ie als opstapper vaart en dat bevalt hem wel. 

Inmiddels vist de HK 81 weer boven Terschelling.


Stellendam

Zijn papieren heeft Veenstra op de visserijschool in Stellendam gehaald. ,,Ik heb daar ook m'n binnenvaartopleiding gedaan. Met een paar maten verbleven we op een bungalowpark in Ouddorp. Was een mooie tijd. In het weekend waren we weer thuis.''

Afbeelding