H Peter Kraak hanteert de afstandsbediening van de loslier.
H Peter Kraak hanteert de afstandsbediening van de loslier. WMdH

‘Niks te klagen wat vangsten en prijzen betreft’

Na de pulsperiode ligt de focus op garnalen


SCHEVENINGEN - Het verbod op de puls betekende een flinke ommezwaai voor de familie Kraak. De BRA 5 heeft onder Duitse vlag namelijk tien jaar gevist met de pulstechniek. Direct na de laatste pulsreis heeft de Eurokotter haar oorspronkelijke nummer Nederlandse nummer HD 66 weer terugkregen en ligt de focus op garnalen.

Met z’n vaste maten Jan Poel en Jop Kraak probeert schipper Peter Kraak (58) er het beste van te maken. 

,,We zijn toen de kotter was omgevlagd gelijk op garnalen gegaan. Met de klapsloffen hebben we het nog even geprobeerd, maar toen hadden we ook hinder van bloemetjes. Al met al was het geen succes. We hebben de laatste maanden niks te klagen. De prijzen zijn goed en de vangsten zijn al vanaf oktober uitstekend. Maar de visserij zit wel in een turbulente periode. Het wordt ons aan alle kanten moeilijk gemaakt”, aldus Peter Kraak.

De Nieuwedieper vist al vanaf z’n vijftiende en uiteraard altijd op kotters van het familiebedrijf. Hij begon op de bokker HD 64 en vist nu dus met de veel kleinere HD 66.

 ,,Garnalenvisser ben je niet zomaar. Daar moet je in groeien. Vooralsnog lukt dat aardig met de HD 66. We hebben ruim twee maanden in de zuid gevist. Dan weer vanuit Scheveningen en dan weer vanuit Stellendam. Inmiddels vissen we weer in de Sylt. Zou mooi zijn als we het jaar met een paar goede reizen kunnen afsluiten. Nog mooier zou zijn als de overheid ons steunt, want daar ontbreekt het wel aan”, beseft Kraak.

Afbeelding