Jaap Waasdorp uit IJmuiden in actie in de klas. (Foto: Dirk Hol)
Jaap Waasdorp uit IJmuiden in actie in de klas. (Foto: Dirk Hol) Dirk Hol

Vis gaat erin als koek op scholen

Algemeen

SCHEVENINGEN – Het Nederlands Visbureau richt zich het lopend schooljaar op kinderen uit de bovenbouw van de basisschool. Met het project ‘School vol vis’ worden door visexperts gastlessen verzorgd op basisscholen, buurthuizen, sportverenigingen en dergelijke. De ‘visconsumenten van de toekomst’ krijgen les over de visserij, het werken in de visketen en de verschillende vissoorten. Uiteraard wordt er na afloop ook vis geproefd. Vorige week zijn op meerdere basisscholen de eerste lessen geweest, waarbij bleek dat jongeren helemaal niet vies zijn van een visje. Gepresenteerde vishapjes gingen erin als koek.

Het jeugdproject, mede mogelijke gemaakt door het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij, is geïnitieerd door de Vereniging van Nederlandse Visdetaillisten (VNV). ,,Maar de gezochte visexperts kunnen natuurlijk ook vissers zijn, of visverwerkers of anderszins met vis bezig zijn’’, benadrukt directeur Agnes Leewis van het Visbureau. ,,Het mooist is als we de lessen met zoveel mogelijk visexperts in zoveel mogelijke dorpen en steden door het hele land kunnen geven, dus ook buiten de gekende vis- en visserijregio’s.’’ Visdetaillisten, maar ook vissers en andere experts die ook een uurtje willen investeren in deze groep consumenten voor de komende decennia kunnen dit laten weten aan het Nederlands Visbureau. Kijk voor het aanmeldformulier op https://visbureau.nl bij het nieuwsbericht ‘Kinderen enthousiast over de ‘visboer’ in de klas’.

Op de website is ook het bijbehorende lesmateriaal gratis te downloaden. Een handleiding voor de gastdocenten is beschikbaar bij het Nederlands Visbureau.

De zussen Mieke en Aafke de Graaf, die recent de viswagen ('Vis van Klaas') van hun ouders overnamen, verzorgen een gastles over vis in groep 8 van de Polyanderschool in Dordrecht. (Foto: Dirk Hol)
H Jaap Waasdorp uit IJmuiden in actie voor de klas. (Foto: Dirk Hol)