Koersen beursgenoteerde kwekerbedrijven gedaald

Beroering over nieuwe

Noorse zalmbelasting


OSLO - De zalmindustrie van Noorwegen is in grote beroering over het voornemen van de Noorse overheid om een nieuwe belasting in te stellen voor grote zalmkwekerijen.


De extra belasting, een soort bronbelasting (resource rent tax), zal gelden voor bedrijven die meer dan 5.000 ton zalm per jaar produceren. Dat komt neer op ongeveer 30 procent van de Noorse zalmkweekbedrijven. 

De Noorse overheid is van mening dat er veel meer van het geld dat verdiend wordt met het gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen en de zee moet terugvloeien naar de maatschappij, en dan met name naar de kustgemeenschappen waar de grote zalmkwekerijen zijn gevestigd.

De zalmindustrie brengt daar tegenin dat ze veel banen realiseert langs de hele Noorse kust en dreigt met het verplaatsen van de zalmactiviteiten naar andere landen als het belastingvoorstel wordt aangenomen. Koersen van beursgenoteerde grote zalmbedrijven als Mowi, Lerøy Seafood Group en SalMar daalden sterk toen het nieuws bekend werd. Marktanalisten betwijfelen of de belastingmaatregel zoveel extra geld op zal leveren, omdat het de groei zal remmen en er minder geld binnenkomt van licentieverkoop en andere belastingen.

De consultatieronde over het ingediende belastingvoorstel is nog aan de gang in Noorwegen. Als het voorstel zal worden aangenomen geldt de belasting vanaf 1 januari 2023.