Herzien

ICES-advies:

kabeljauw-TAC

kan hoger


KOPENHAGEN – Geen 44 maar 63 procent zou de TAC Noordzee-kabeljauw volgens de visserijwetenschappers van ICES kunnen stijgen.


Eerder dit jaar adviseerde ICES voor 2023 een stijging van 44 procent ten opzichte van de TAC van dit jaar. Vorige week kwam het herziene advies: een stijging van de vangstlimiet voor kabeljauw in de Noordzee, het Skagerrak en het oostelijke Kanaal naar 26.008 ton.

ICES komt met dit nieuwe advies met name omdat uit de International Bottom Trawl Survey blijkt dat het recruitment hoger is dan eerder werd aangenomen. Uit aanlandingscijfers van 1 januari tot en met 30 juni 2022 blijkt ook de visserijsterfte licht gedaald.

Kabeljauw valt onder de aanlandplicht. De aan ICES gerapporteerde aanlandingen van ondermaats kabeljauw (BMS, below minimum size) zijn momenteel ‘verwaarloosbaar’, en in ieder geval minder dan geschat wordt door waarnemer-programma’s.

In de Decemberraad wordt uiteindelijk besloten of het advies van +63 procent zal worden overgenomen.



Roggen

en haaien

bij CITES


PANAMA – Haaien en roggen staan hoog op de agenda van de CITES-conferentie die tot en met 25 november wordt georganiseerd in Panama-Stad.


CITES staan voor Conventie Inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten. Tot die bedreigde soorten worden nadrukkelijk ook haaien en roggen gerekend. Panama zelf stelt voor dat veel meer haaiensoorten die worden verhandeld voor hun vinnen onder toezicht en bescherming van CITES komen te staan. As het voorstel wordt aangenomen zou dat een historische stap zijn in de bescherming van haaien.

In weerwil van de ervaringen van Noordzee-vissers, die volop roggen aantreffen, staan haaien en roggen ook bij veel ngo's hoog op de beschermingsagenda. Volgens het International Fund for Animal Welfare (IFAW) behoren ze na amfibieën tot de meest bedreigde gewervelde dieren op aarde en heeft recent onderzoek aangetoond dat meer dan een derde van alle haaien en roggen en 70 procent van de haaiensoorten die worden verhandeld voor hun vinnen al met uitsterven worden bedreigd.