Nederlandse rechtszaak ontlopen?

Kamervragen over garnalenvergunningen

DEN HAAG – Belgische garnalenvissers hebben hun Nederlandse Wnb-vergunning voor de laatste twee maanden van het jaar ingeleverd. D66-kamerlid Tjeerd de Groot stelt gelijk kamervragen, ook over de nieuwe Nederlandse vergunningaanvraag voor de garnalenvissers.


,,Belgische garnalenvissers kiezen eieren voor hun geld en leveren vergunning in’’, bericht de Waddenvereniging. De Waddenvereniging is ontstemd, omdat door de Vlaamse actie een door ngo’s aangespannen rechtszaak tegen de Wnb-vergunning van de Belgische garnalenvissers begin deze maand niet door kon gaan.

Op grond van EU-regelgeving (historische rechten) en het Benelux-verdrag hebben Belgische garnalenvissers toegang tot de Nederlandse 12-mijlszone. Om in Natura 2000 wateren te mogen vissen is voor iedereen een Wnb-vergunning nodig, en geldt onder meer de verplichting om een blackbox aan boord te hebben. De Vlaamse garnalenvisserij op de Nederlandse visserij is overigens beperkt, wat aantal visuren betreft nauwelijks vijf procent van die van de Nederlandse vloot.

In mei 2018 werd voor de hele Belgische garnalenvloot (potentieel dertig kotters) een Wnb-vergunning aangevraagd en verleend om te mogen (blijven) vissen in de Nederlandse Natura 2000-wateren Vlakte van de Raan, Westerschelde, Voordelta en Noordzeekustzone. Deze vergunning loopt net als de Nederlandse vergunning tot het eind van dit jaar. Twee maanden voor het verstrijken van deze vergunning voor de Belgische vissers stond een door ngo’s aangespannen beroepszaak op de rol. De ngo’s zetten in deze zaak vraagtekens bij de ecologische onderbouwing, de effecten van de extra Vlaamse visserijdruk in intensief beviste Natura 2000-wateren en ook al de stikstofberekeningen.

Intussen wordt gewerkt aan de aanvraag voor de nieuwe vergunningperiode 2023-2028. De bezwaren van de ngo's zouden die nieuwe aanvraag in de wielen kunnen rijden. ,,Na onderhandeling werd daarom beslist de huidige vergunning in te trekken voor de resterende periode. Dit is de enige manier om de deur voor de aanvraag voor een nieuwe vergunning niet volledig te sluiten'', aldus de Rederscentrale in een bericht aan de garnalenvissers over het visverbod vanaf 26 oktober in genoemde Nederlandse Natura 2000-wateren.

Het ministerie van LNV heeft het verzoek van de Belgische vissers snel verwerkt. Tussen het inleveren van de vergunning en de geplande zittingsdatum zat welgeteld één week. ,,Een unieke prestatie voor het ministerie dat normaal gesproken ruim de tijd neemt voor het nemen en uitvoeren van beslissingen. Als klap op de vuurpijl geeft het ministerie aan dat het de vissers vrij staat om per 1 januari 2023 weer een nieuwe vergunning aan te vragen’’, aldus de Waddenvereniging in een persverklaring. De Waddenvereniging concludeert dat het de snelle verwerking door LNV gericht lijkt te zijn op het ontlopen van de rechtszaak waar de ngo’s naar eigen zeggen al vier jaar op wachten.

Kamerlid De Groot vraagt nu aan de minister: ,,Op welke manier gaat u bij het beoordelen van deze en andere vergunningaanvragen voor garnalenvisserij in natuurgebieden zogenaamde ‘geitenpaadjes’ voorkomen zodat de natuur in navolging van de wet voldoende wordt beschermd?’’


Stikstof

Ook vraagt De Groot of de minister de mening deelt dat er bij het aflopen van de huidige vergunningen voor garnalenvisserij op 31 december 2022 pas weer mag worden gevist vanaf het moment dat een definitieve vergunning is verleend, maar óók of de minister bereid is om de nu ingediende, passende beoordeling voor garnalenvisserij van de Nederlandse garnalenvissers nog door een onafhankelijke partij te laten beoordelen. 

Voor de nieuwe collectieve Vlaamse Wnb-vergunning vanaf 2023 geldt ook voor de Belgische garnalenvloot dat de stikstofdepositie moet worden beoordeeld. Net als bij de vorige aanvraag heeft Agonus Fisheries Consultancy de vereiste passende beoordeling opgesteld. De Rederscentrale bewandelt daarbij een andere route dan de Nederlandse garnalenvissers: ,,Er werden namelijk in 2019 en 2020 reeds stikstofberekeningen uitgevoerd voor de Belgische vloot in het kader van een lopend bezwaar op de huidige vergunning. Deze stikstofberekeningen werden toen aanvaard en het bezwaar werd ongegrond verklaard door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor de nieuwe aanvraag zal Rederscentrale verwijzen naar deze beslissing door RVO en het referentiejaar (2016).''