H Maarten Drijver met vader Kees en moeder Fien, partner Liesbeth Witte en kleinzoon Sef. (Foto: Gerard Timmerman)
H Maarten Drijver met vader Kees en moeder Fien, partner Liesbeth Witte en kleinzoon Sef. (Foto: Gerard Timmerman) Gerard Timmerman

Maarten Drijver koninklijk onderscheiden

Ridder inmiddels in de luwte

DEN BURG – Maarten Drijver is vorige week vrijdag op Texel onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hoewel hij een groot deel van zijn bestuurstaken heeft neergelegd is hij nog steeds nauw betrokken bij de visserij.


Het was een volslagen verrassing voor Drijver toen hij in een gemeentelijk overleg in het stadhuis in Den Burg over de toekomst van de haven van Oudeschild ineens geconfronteerd werd met de burgemeester die zijn ambtsketting had omgedaan. Aanvankelijk tegen zijn zin werd de vergaderzaal verruild voor een inmiddels met familie, bekenden en relaties volgestroomde raadzaal.

Als naar eigen zeggen ‘gewone visserman’ belandde Drijver (64) na 1994 in de ene na de andere bestuursfunctie. Voor zijn functioneren daarin werd hij geprezen door burgemeester Michiel Uitdehaag, en onder meer ook door Herman Snijders van het ministerie van LNV en ex-collega Pim Visser. Ton van der Plas van Parlevliet & Van der Plas uit Katwijk memoreerde aan de experimenten decennia geleden van Drijver als visserman met tubs, pompen en haringvisserij op de Oostzee, waarbij P&P de afnemer was.

Verbindend, betrokken, rechtlijnig, constructief, vooruitziend, oplossingsgericht, gevoelsmens; het waren eigenschappen die regelmatig voorbijkwamen in de loftuitingen. Drijver was van 1994 tot juli 2022 bestuurslid en voorzitter van de PO Texel en bestuurslid en voorzitter van de Texelse visserijvereniging DETV. Vanaf 2010 tot 2021 was hij bestuurslid en uiteindelijk voorzitter bij VisNed, waaraan in 2020 vanwege de tumultueuze discussie over het Noordzeeakkoord een eind kwam.

Drijver is (vanaf 2007) voorzitter van de CIV Texel, en houdt zich in die hoedanigheid nog steeds bezig met visserij- en havengerelateerde zaken. Tenslotte is hij vanaf 2011 ook nog bestuurslid bij de KNRM. Ondanks die overgebleven grote betrokkenheid is Drijver zeker in de relatieve luwte van het visserijgeweld verdaagd. Zijn eigen visserijactiviteiten hebben al eerder plaatsgemaakt voor andere zaken.


Drijver is blij met de onderscheiding, maar door de bijzonder moeilijke situatie waarin zeker ook de Texelse visserij zich bevindt is er wel sprake van een dubbel gevoel. Voor feestvieren in wat hem betreft helemaal geen reden.