H Vishub IJmuiden in vol bedrijf. In de Haringhaven geladen met diepgevroren vis maakt de reefer ‘Orange Ice’ van Seatrade zich klaar voor vertrek naar Lagos, Nigeria, met hulp van een sleepboot van Ikes. Rechtsvoor de CC 919999 ‘Scombrus’ en midden op de achtergrond de GDY 151 ‘Annelies Ilena’, inmiddels in Litouwen. (Foto: Frits Loomeijer)
H Vishub IJmuiden in vol bedrijf. In de Haringhaven geladen met diepgevroren vis maakt de reefer ‘Orange Ice’ van Seatrade zich klaar voor vertrek naar Lagos, Nigeria, met hulp van een sleepboot van Ikes. Rechtsvoor de CC 919999 ‘Scombrus’ en midden op de achtergrond de GDY 151 ‘Annelies Ilena’, inmiddels in Litouwen. (Foto: Frits Loomeijer) Frits Loomeijer

Nog maar één trawler buiten Europa

Makreel, haring, blauwe wijting

KATWIJK/SCHEVENINGEN/IJMUIDEN – De Nederlandse vriestrawlervloot concentreert zich bijna geheel op de Europese wateren, en vist zowel op makreel en horsmakreel als op blauwe wijting en Atlanto Scandian haring.


De SCH 302 ‘Willem van der Zwan’ van rederij Van der Zwan zit op blauwe wijting, na eerst nog wat makreel te hebben scheepgezet. De visserij, op dit moment zo tussen Schotland en de Faeröer, is goed. De trawler zit halverwege de reis.

De SCH 6 ‘Alida’ is terug uit de Marokkaanse wateren. Na het lossen van de vangst in Las Palmas op Gran Canaria is de trawler naar de zuidelijke Noordzee gestoomd en vorige week direct aangevangen met de visserij op haring.


Bremerhaven

De KW 172 ‘Dirk Dirk’ en de ROS 170 ‘Annie Hillina’ hebben op makreel gezeten. Beide trawlers van Parlevliet & Van der Plas gingen om te lossen naar Bremerhaven. De KW 172 zou vandaag (vrijdag) binnenkomen, de ROS 170 is gisteren vertrokken uit de Duitse visserijhaven en gaat weer op makreel.

De ROS 171 ‘Maartje Theadora’ vist net als collega SCH 302 op blauwe wijting ten noorden van Schotland. De ROS 785 ‘Helen Mary’ vist in Marokkaanse wateren en krijgt daar overwegend sardien in de ruimen.

Vanuit IJmuiden is de GDY 151 ‘Annelies Ilena’ opgestoomd richting Litouwen en kwam afgelopen maandag aan in havenstad Klaipeda. Het schip gaat in dok voor de vijfjarige keuring voor klasse en zal daar een klein maandje verblijven. Op de door brand getroffen trawler GDY 346 ‘Alina’ wordt in IJmuiden nog volop gewerkt.

De KL 855 ‘Margiris’ is stomende vanaf de zuidelijke Pacific naar Europa. Begin deze week kwam het schip door het Panama Kanaal. Naar verwachting zal de trawler op 1 december in IJmuiden aankomen.


Hull

De trawlers van Cornelis Vrolijk/Jaczon zitten op blauwe wijting, makreel of haring en af en toe horsmakreel. De SCH 81 ‘Carolien’ heeft de makreel en horsmakreel gelost in Scheveningen en zal binnenkort naar Het Kanaal gaan voor de laatste reis van het jaar. De FC 716900 ‘Prins Bernhard’ zit daar al. De SCH 27 ‘Wiron 1’ lost makreel in Scheveningen en gaat ook naar Het Kanaal. Het span H 1100/H 2200 lost de makreelvangst gescheiden: de H 2200 in het Britse Hull en de H 1100 in IJmuiden.

Makreel is de doelsoort van de H 72 ‘Frank Bonefaas’ en de CC 919999 ‘Scombrus’, die zuidoost van de Shetlands zitten. De SCH 24 ‘Afrika’ vist op blauwe wijting.

De SCH 123 ‘Zeeland' tenslotte zoekt naar Atlanto Scandian haring in het hoge noorden.