Afbeelding
bram pronk

Credits voor Fa. Meijer & Zn

Splitnettenrollen

werken nu wél goed

IJMUIDEN - De splitrollen van de FD 157 ‘Jacoba Maria' doen het eindelijk zoals bedoeld. Henk Meijer van Machinefabriek Meijer uit Urk heeft in samenwerking met Kongsberg (Rolls Royce) een mechanische constructie uitgedacht die door middel van een hydraulische cilinder de splitfunctie in- en uitclutcht. ,,Dit is geïntegreerd in de door Meijer nieuwgemaakte middenschilden, waardoor de twee helften van de nettenrollen nu ook exact gelijk kunnen draaien, zodat het net niet wordt beschadigd bij het opdraaien'', legt Andries de Boer van Osprey Trawlers uit. De garantieklus werd uitgevoerd op kosten van Kongsberg. Meijer werd geassisteerd door Stef Timmer Dienstverlening. Vrijdagmiddag nadat de klus voorspoedig was verlopen, en na het testen en proefvissen vanuit IJmuiden, stoomde de FD 157 naar Vlissingen, om maandagmorgen daarvandaan naar de visgronden op te stomen.

Drie jaar geleden kwam de flyshooter/twinrigger van Osprey Trawlers in de vaart, maar gelijk bij het proefvissen bleek dat de dubbele splitnettenrollen wel gescheiden konden draaien, maar niet exact gelijktijdig, zoals wél vooraf zwart op wit door Rolls Royce was verzekerd. Om schade aan het (flyshoot)net te voorkomen werden de splitrollen daarom met bouten in de middenschilden aan elkaar verbonden, maar dat was natuurlijk niet de bedoeling van de extra splitinvestering. De twee buitenste hydromotoren voor de hydraulische aandrijving zijn nu door Kongsberg vervangen, om de oplossing mogelijk te kunnen maken.

Andries de Boer: ,,We hebben veel geduld moeten oefenen, maar zijn uiteindelijk toch blij met deze oplossing. Alle credits gaan naar vader Arjan en zoon Henk Meijer, zonder hen was het niet gelukt. Het vooroverleg tussen Meijer en de technici van Kongsberg liep ook echt goed. Meijer is namelijk al langer bekend bij Kongsberg/ Rolls-Royce uit Noorwegen.’’

Afbeelding