Afbeelding
GH

Vragenlijsten

kleine zeevisserij,

oesterbedrijven

en palingkwekers


DEN HAAG – Jaarlijks verzamelt Wageningen Economic Research (WEcR) economische data over de Nederlandse kleine zeevisserij. Voor het eerst dit jaar ook voor de oester- en de palingkweeksectoren.


Deze week gaan korte vragenlijsten de deur uit. ,,Als het goed is belanden deze dus een dezer dagen ofwel via de mail (digitaal) bij de ondernemers thuis in de laptop of computer ofwel via de post op de deurmat. Ik hoop dat u de moeite wilt nemen om de vragen te beantwoorden en dat u de formulieren aan ons wilt retourneren. Het kan binnen een kwartier ingevuld worden. Bij voorbaat hartelijk dank hiervoor!’’, aldus onderzoeker Kees Taal.

,,De Nederlandse staat heeft de wettelijke verplichting om data te verzamelen van alle onderdelen van de Nederlandse economie die belangrijk zijn voor de voedselvoorziening. Dus ook de visserij en kweek. Dat moeten andere Europese landen ook doen. Aan de hand van de opgedane informatie kan dan een goed inzicht worden verkregen van de economische ontwikkelingen, prestaties, uitdagingen en het belang van deze onderdelen van de totale vis(serij)sector. De kleine zeevisserij, de oesterkweek en de palingkweek zijn belangrijk genoeg om er economische data van te verzamelen en onderzoek voor te doen. Het doel is ook om de sector met de uitkomsten van de vragenlijst te ondersteunen door nog beter en gerichter beleid te kunnen maken. Innovatie, ontwikkeling, vernieuwing, verduurzaming en versterking van deze sectoren op het gebied van rendabele voedselproductie en voedselvoorziening is van groot belang, ook om concurrerend te kunnen zijn en te blijven met het buitenland. Een betere en gerichtere inzet van eventuele innovatie-, ontwikkelings- en subsidiegelden kan daarbij helpen.’’


WEcR verzamelt overigens al decennialang economische data over de Nederlandse kottervisserij, de 'grote zeevisserij' en de mosselkweek en ook over de Nederlandse visverwerkende industrie en vishandel. Die gegevens helpen de sector in het maken van beleid.

Jaarlijks worden de uitkomsten van dataverzameling en onderzoek gepresenteerd tijdens een bijeenkomst Visserij in Cijfers, en ook kort samengevat gepubliceerd op de website van Wageningen Economic Research: https://agrimatie.nl


Voor vragen, mail naar:

kees.taal@wur.nl