H Een van de hoogtepunten met EMK, onze demonstratie in Amsterdam.
H Een van de hoogtepunten met EMK, onze demonstratie in Amsterdam. GH

Uit het EMK-bestuur

Inzet voor toekomstperspectief

,,Aan alle mooie dingen komt een eind. Zo ook aan mijn EMK-bestuurslidmaatschap, nadat ik eerder al het interim-voorzitterschap heb overgegeven. Ik wil deze persoonlijke keuze toelichten.

Simpelweg kan ik EMK niet meer combineren met mijn werk in ons bedrijf, wat gezien de huidige ontwikkelingen in de visserij meer dan ooit mijn aandacht nodig heeft. Ook verdient mijn gezin meer aandacht.

Daarnaast wil ik mij op een andere manier positief in gaan zetten en gaan werken aan een beter toekomstperspectief voor onze Europese vissers. Want als ik iets besef heb de afgelopen jaren dan is het dat samenwerking met de andere lidstaten van groot belang is om als Nederlandse kottersector te kunnen overleven.

Toch gaat het terugtreden mij aan het hart. Want EMK heeft mij veel moois gebracht, vooral door de vele en warme vriendschappen die er door de jaren heen zijn ontstaan binnen en buiten het bestuur van onze actiegroep. De levenslessen en het doorgronden van het bestuurlijke circus in en buiten de visserij zijn voor mijn ontwikkeling van groot belang geweest en hebben mij in positieve zin gevormd. Daardoor kan ik nu op ander vlak onze sector eventueel nog beter van dienst zijn.

Als ik terugkijk en thuis de honderden artikelen en succesvolle mediaberichten lees, vervult mij dat met trots. We hebben de afgelopen jaren bepaald niet stil gezeten. Ik denk vooral aan de demo’s in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Brussel, Straatsburg en op de Afsluitdijk. Ook de leuke en goed georganiseerde en gezellige Boer Burger ontbijtjes van Team Agro, in Amsterdam, Den Haag en Utrecht blijven mij altijd bij, net als de samenwerking met de boeren.

Belangeloos voor een groep mensen opkomen is een roeping. Daar ben ik nu wel achter. Ik had altijd al bewondering voor mensen die dat deden in de zorg of voor hun gemeente bij de voedselbank en daklozen of ouderenzorg. Na jaren EMK besef ik dat wij hetzelfde deden en doen voor onze visserijgemeenschap. Ik heb mijzelf ook ruim zes jaar vol overgave voor duizend procent gegeven, ja ook ten koste van mijn privéleven. Maar niet zonder resultaat! Want de Nederlandse visserij staat duidelijk op het netvlies van vele burgers en politici. Deels door de acties van EMK is de visserij een volwaardige gesprekspartner bij het Noordzeeoverleg. 

Bovendien ligt er een Europees document waarin de richtlijnen zijn vastgelegd hoe in de toekomst de ruimtelijke ordening op zee moet worden geregeld. Ik wil daar nogmaals onze politici op wijzen, want het Europees Parlement was het hier unaniem mee eens en vindt ook dat de oudste gebruikers van de zee wel degelijk rechten hebben en dat vissers daarnaar op een eerlijke manier behandeld dienen te worden.

Momenteel probeer ik ons visserijbedrijf de goede richting op te krijgen en heb daar een visie op gemaakt. In het kielzog zal ik mijn ideeën straks delen via het VIN, het Visserij Innovatie Netwerk, en mijn dagboek. Ik steek hier ontzettend veel tijd in. Om het geheel goed uit te werken vergt het nog meer tijd, tijd die ik praktisch niet heb. Dan moet je dus keuzes maken. 

Of dit besluit een goede keuze is? Dan zeg ik voluit ja. Na zes jaar in het EMK-bestuur wordt het ook tijd voor iets nieuws en zorgt een wisseling van de wacht hopelijk voor nieuwe en positieve energie in EMK. Op de achtergrond zal ik natuurlijk proberen EMK van tips te voorzien als dat nodig is, en zal er zeker bij zijn als er demo’s worden georganiseerd. 

Ik wil ook alle mensen bedanken die EMK hebben opgebouwd en steunen. Ook de politici die in het kielzog van onze acties met diverse Kamervragen voor ons opkwamen en zich hard hebben gemaakt voor beleidsaanpassingen. 

Ik hoop daarom dat de deur voor onze mooie sector blijft openstaan en onze vissers op blijvende steunen kunnen rekenen.

Via deze weg wil ik speciaal mijn vrouw bedanken voor alle geduld die zij met mij had en de steun die zij mij gaf voor het gebruiken van onze privétijd voor EMK.


Het ga jullie allen goed.’’