Afbeelding
C. Hameeteman

Nieuwe eigenaar voor voormalige PD 105

‘Svenør’ klaar voor vertrek naar Noorwegen

STELLENDAM – Bij Damen Maaskant wacht de ‘Svenør’ op de laatste benodigde papieren van de Noorse overheid om te mogen vertrekken uit Stellendam naar de nieuwe thuishaven Tromsø, in het hoge noorden van Noorwegen.


De 32 meter lange twinrigger/flyshooter is de voormalige PD 105 ‘Turma Nova’, die in de zomer van 2020 werd opgeleverd door Maaskant maar niet werd aangenomen door de opdrachtgever. Een domper voor alle partijen. In het Noorse Fruholmen Seafood is nu een nieuwe eigenaar gevonden voor het met een dieselelektrische voortstuwing uitgeruste schip. 


De Noorse bemanning was deze week aan boord, wachtend op het vertreksein. Behalve wat klein ijzerwerk worden er geen werkzaamheden verricht op de ‘Svenør’. ,,Het is een nieuw schip’’, benadrukt Maaskant-directeur Eric van Moerkerk. ,,En een goed schip ook.’’

Eventuele aanpassingen zullen in Noorwegen gedaan worden. Fruholmen Seafood wil met de nieuwe aanwinst gaan vissen, liefst dit jaar nog, op demersale soorten als kabeljauw en schelvis in de noordelijke wateren van Noorwegen. 


(Foto: C. Hameeteman)

Afbeelding
Afbeelding