Boete en

taakstraf

voor vissen

bij Rottum


AMSTERDAM – In hoger beroep heeft een garnalenvisser een geldboete van 2.500 euro opgelegd gekregen plus een taakstraf van 80 uren.


Het Hof acht bewezen dat de visserman in het verboden Natura 2000 gebied Rottum zone 1 West heeft gevist, wat een overtreding is van de Wet natuurbescherming. Uit de uitspraak: ‘Daarmee heeft hij de natuur ernstig benadeeld en wet- en regelgeving omtrent de bescherming van flora en fauna moedwillig terzijde geschoven’.


AIS en VMS

Ook verklaart het Hof bewezen dat een aantal keren is gevaren zonder operationele AIS- en VMS-systemen zodat de kotter elektronisch niet zichtbaar was. Ter zitting verklaarde de visser dat hij wel eens het AIS-systeem uitgeschakelde om te voorkomen dat hij werd gevolgd door vissers uit Urk. Uit het dossier bleek volgens het Hof ook dat het vaartuigdetectiesysteem VMS aan boord enige tijd geen stroom heeft gehad. Volgens het Hof stelt VMS de autoriteiten in staat om concurrentievervalsing te controleren.

,,Mede vanuit het oogpunt van normbevestiging en de perikelen binnen de vissector is het Hof - anders dan de advocaat-generaal heeft gevorderd - van oordeel dat niet kan worden volstaan met een geldboete'', luidt de reactie op de eis van het Openbaar Ministerie voor een geldboete van 5.000 (waarvan de helft voorwaardelijk).


De uitspraak van het Hof Amsterdam is van afgelopen zomer, maar vorige week pas gepubliceerd. Tegen het vonnis van de economische politierechter drie jaar geleden (140 uur taakstraf) had de visser beroep aangetekend.